Caballé a Sagrada Famíliában

2012. május 16., szerda, Magazin

Ötezer ember előtt fog énekelni pénteken Monserrat Caballé világhírű szoprán a barcelonai Sagrada Fa­mília-templomban. A katalán városban csütörtökön és pénteken tartják a Pogányok udvara elnevezésű eszmecserét, amelyen harmincöt értelmiségi vitatja meg a katolikus egyház szervezésében a művészet, a szépség és a transzcendencia kérdéseit. A világhírű operaénekes a tanácskozás záróeseményeként lép fel a Szent Család-templomban.

  • A Sagrada Família belülről
    A Sagrada Família belülről

Gaudí híres templomában huszonnégy kórus össze­sen 615 énekese teszi próbára Caballé mellett a hely akusztikáját. A karzat harminc méter magasan van, így a Sagrada Família valóban zenei csemegével szolgál a hallgatóságnak. Ca­ballé két darabot énekel a záróeseményen, amelyen felcsendül Bernat Vivancos egy alkotása is. Vivancos kifejezetten arra írta művét, hogy azt a Sagrada Famí­liában, a világ többi koncerttermétől és színházától olyannyira eltérő akusztikai környezetben adják elő. Gaudí négy karzatot tervezett harmincméteres magasságba, hogy a hangok teljes pompájukban járják be a templom oszloperdejét.
A Pogányok udvara nevű eszmecserét XVI. Bene­dek pápa kezdeményezésére hívták életre, Barcelona az ötödik tanácskozásnak ad otthont Párizs, Palermo, Firenze és Tirana után – emlékeztetett az El País lap internetes kiadása (www.elpais.com).

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2012-05-16: Magazin - :

Életműdíjat kap Törőcsik Mari Kolozsváron

Az idei Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Törőcsik Mari színművész kap életműdíjat – jelentették be hétfőn Kolozsváron a szervezők. Hasonló kitüntetésben részesül Claude Lelouch francia filmrendező és Geraldine Chaplin színésznő is.
2012-05-16: Magazin - :

Sean Penn estélye Haitiért

Sean Penn amerikai színész-rendező nagyszabású estélyt rendez Haiti megsegítésére május 18-án a 65. cannes-i filmfesztiválon.