MagánvállalkozásKözösségi értékteremtés

2012. május 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Néha rácsodálkozunk arra, ha valaki a szellemi értékek, nevezetesen a tudás terjesztésére épít vállalkozást. Ráadásul olyan civil szervezeti háló segítségével teszi ezt, amelyet – jellegéből fakadóan – nem a profitszerzés motivál. Ilyen az elsősorban a felnőttképzésben érdekelt intézmény, az Amőba által működtetett sepsiszentgyörgyi Eurocenter Oktatási Központ, amely a napokban értékes ajándékot kapott holland partnerszervezetétől.

  • Paul Baan és Bereczki Kinga az ünnepségen – partnerek a fejlesztésben és értékteremtésben. A szerző felvétele
    Paul Baan és Bereczki Kinga az ünnepségen – partnerek a fejlesztésben és értékteremtésben. A szerző felvétele

A hollandiai Noaber Alapítvány, amely támogató és partnerszervezetként annak idején beszállt az Euro­center új épületének megvásárlásába és felújításába, most hivatalosan átadta azt az Amőba Alapítványnak – foglalta össze az esemény jelentőségét Bereczki Kinga. Az Amőba Alapítvány elnöke és – mondhatni – mindenese ezzel egy gyümölcsöző partnerség fontos időszakát látja beteljesülni, ugyanakkor újabb feladatok nyitányának tekinti az eseményt, amelyet a holland és hazai partnerszervezetekkel együtt a múlt hét csütörtökén a helyszínen ünnepeltek meg.
Volt mit, volt, kivel ünnepelni, mert – amint azt az alkalomra kiadott rövid visszatekintő-értékelő kiadvány is jelzi – az Eurocenter az elmúlt több mint másfél évtized alatt elsősorban a felnőttképzés, de több civil program animátoraként a helyi közösség fejleszté­sében jelentős eredményeket, sikereket ért el. A tudás a változás alapja jelige alatt helyi, regionális, országos, sőt, nemzetközi kapcsolatai, partnerségei révén nem csupán több ezer felnőtt és fiatal képzését bonyolította le, hanem valóságos civil szervezeti hálózatot hozott létre. Ez utóbbi ma már, mondhatni, önállóan is végzi közösségfejlesztő munkáját, ám létrehozási folyamata az önmagukat megszervezni képes szakembercsapatot, civil aktivistákat nevelt ki, illetve olyan befogadó környezetet generált, amely a saját közösségéért felelősséget érző és vállaló vállalkozói közeget is megszólította, cselekvésre serkentette, az erre fordítható forrásokat koordinálta. Elég, ha az utóbbi esztendőben "felfutó" Háromszéki Közös­ségi Alapítványra utalunk, amely szintén ebből a "fészekből" nőtte ki magát, s amely Közösségi kártya programja révén immár elsősorban a helyi erőforrásokra alapozva (helyi partnerek, vállalkozások segítségével a helyi vásárlóközösség aprópénzét összegyűjtve, kiegészítve) valósít meg fejlesztéseket. Mindez nem csupán azzal a haszonnal jár, hogy a különböző alapokba gyűjtött pénzzel egy sor kézzelfogható szükséglet is megoldódik (például kerékpártartók az üzletek előtt, játszótér stb.), hanem azt a mentalitást is erősíti, hogy mind­annyian egyénenként is felelősek vagyunk saját környezetünkért, saját közösségünkért, és képesek vagyunk tenni közös dolgainkért. Ennek kapcsán épp tegnap kaptuk a hírt, hogy a Közösségi kártya program bekerült az első ötven legjobb romániai gyakorlat közé. A Társadalmi Hálózat (Reţeaua Socială, RSC) által végzett országos felmérésben 550 projekt közül választották ki, a lehetséges 46 pontszámból 34-et összesített.
De szinte felsorolni is nehéz az 1995 óta működő Amőba Alapítvány, illetve az Eurocenter által kezdeményezett szervezetépítő, felnőttképző munka állomásait, illetve eredményeit. Hiszen itt jött létre a CIVEK (Civilek Háromszékért Szövetség), amely nemcsak a civil katalógus révén fogja össze a tevékeny szervezeteket, hanem saját programmal (ilyen a SepsiZöldút) is hozzájárul a környezetismeretek, turisztikai lehetőségek bővítéséhez. De ott vannak a világszínvonalon jegyzett képzési programok – ECL, ECDL, GTP –, amelyek egyikének-másikának nemcsak kezdeményezője, hanem lebonyolítója, sőt, országos központja is az Euro­center.
Paul Baan, a Noaber Alapítvány elnöke a központ épületének hivatalos átadása előtt számszerűsítette is az eredményeket, szerinte a közel tízezer ember képzése után eddig mintegy ötvenmillió euró eszmei értéket "termelt" az Eurocenter. Ezért a mintegy tíz évvel ezelőtt eszközölt "befektetésük" rendkívül nagy haszonkulccsal "dolgozott".

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2012-05-16: Riport - B. Kovács András:

A mozgalom erkölcsi felelőse (LAM-történet)

Kató Béla kuratóriumi elnök vallomása
Bárhonnan kezdjük legombolyítani a LAM-história fonalát, bárki meséli el a történtek rá eső részét, a szálak minden irányból és minden esetben egy központi személyiséghez, Kató Béla mai és akkori kuratóriumi elnökhöz vezetnek.
2012-05-16: Pénz, piac, vállalkozás - :

A görög lavina

A görög válság kedvezőtlenül érinti a hazai tőzsdei folyamatokat, az euró-lej árfolyam alakulását és így az ország külső finanszírozhatóságát.