Mi, hol, mikor

2007. november 27., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

A kézdivásárhelyi Vigadó­ban holnap 17 és 19.30 órától Szabó Tibor bemutatja Fehér Csaba—Apostolache Zénó A pincér dalai című egyéni műsorát.

Bábszínház

A sepsiszentgyörgyi Tamá­si Áron Színház bábtagozata Arany János A fülemile című bábelőadását ma 10 és 12 órától Zágonban, holnap Szörcsén mutatja be.

Kiállítás

Plugor Sándor kisméretű, örökbecsű tusrajzainak kiállítása nyílik meg holnap 17 órakor Sepsiszentgyörgyön a Park Szálló különtermében.

Zene

Győzike, Magyarország leghírhedtebb showmanje december 7-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában koncertezik. Jegyek már kaphatók a pénztárnál naponta 8—15 óráig. Érdeklődni a 0267/313 210-es telefonon lehet.

Rádió

A Sepsi Rádió Magasles című ökológiai műsorában ma 18 órától meghívott Kuti János mérnök és Mátyás Andrea tanuló. A műsor további tartalmából: Pillanatkép a természetből, Vetélkedő iskolásoknak, Zöldsarok a lakásban. Házigazda: Korodi Tünde.

Adventi ötletbörze

Gertrud Schnider svájci gazdaasszony, szakoktató adventi és karácsonyi ötletbörzét tart ma 18 órától Illyefalván a LAM Alapítvány gazdaasszonyképző termében. Elsősorban olyan oktatókat várnak, akik a tapasztalatokat továbbadják a csoportokban, ahol tevékenykednek, de minden érdeklődőt szívesen látnak.

Pályázat

A Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége 2008. évi fali- és kártyanaptárának megtervezésére pályázatot ír ki. A cél: tehetséges fiatalok felkutatása és kreatív önkéntes tevékenységek vállalására, valamint civil szervezeti szerepvállalásra való ösztönzése. A pályázat mindenki számára nyitott. Beküldési határidő: 2007. december 7. A terveket kizárólag elektronikus formában kérik a MISZSZ e-mail címére: miszsz@gmail.com. Kérik, minden esetben tüntessék fel a pályázó nevét és pontos elérhetőségét is. A pályamunkák mindkét tétel esetében egységes arculatra épülhetnek, ötletes, kreatív kivitelezésben, dinamikus, fiatalos, lendületes hangulatot árasztva. A kártyanaptár mérete szokványos (10x7 cm), a falinaptár mérete pedig A3. További részletekről a MISZSZ elérhetőségein tájékoztatnak, az anyagokon feltüntetendő szöveget, valamint a MISZSZ-logót is itt igényelhetik.

Segítség

Szenvedélybetegeknek (alkohol-, drog-, gyógyszer-, nikotin-, játékfüggők) és családtagjaiknak a Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány segítségét ajánlja egyéni tanácsadás, lelki gondozás, támogató csoport (hetente, kéthetente), illetve rövid és hosszú terápiás programok formájában. A következő rövid terápiás program 2008. január 28. és február 8. között zajlik. Jelentkezési határidő: január 21. A több hónapos terápiára 18―48 év közötti szenvedélybeteg férfiaknak van lehetőség a magyarózdi Drogterápiás Otthonban. Felvétel minden második kedden, legközelebb december 11-én. Érdeklődni a 0266/211 541-es telefonon (Székelyudvarhely) munkanapokon 11―16 óráig.

Nyugdíjak bankkártyán

Romániában a nyugdíjat kézbesítheti a postás a megszokott módon, vagy a nyugdíjas kérheti bankon át is. Jelenleg a nyugdíjpénztárnak a következő bankokkal van együttműködési szerződése: Román Kereskedelmi Bank (BCR), Takarék- és Letétpénztár (CEC), Bancpost, Carpatica Bank, Procredit Bank, Román Fejlesztési Bank (BRD-GSG), Transilvania Bank. Banki szolgáltatást kérhet bármely nyugdíjas, de más járandóságok haszonélvezői is, például a háborús veteránok, a politikai vagy etnikai okokból üldözöttek, forradalmárok stb. A Bancposton kívül (mely a nyugdíjakat csak bankkártyán teszi hozzáférhetővé) az összes fenti banknál a nyugdíjas kérheti a nyugdíját folyószámlára vagy bankkártyára. A kártya előnye, hogy bármikor bármely automatán kivehető a pénz (ha viszont egy másik bank automatáján történik ez, illetéket vonnak le). Megyénkben a legtöbb nyugdíjas a CEC-nél veszi ki a pénzét, ott továbbra is a következő beosztás marad érvényben: akiknek a neve A—C betűvel kezdődik, a hónap 14. napjától, a D—L betűsök 17-től, az M—Q betűsök 20-tól, az R—Z betűsök 23-tól juthatnak a pénzükhöz. A többi banknál a hónap 14. napjától vehetik fel illetményüket a nyugdíjasok. Megyénkben jelenleg 4179 állami, 9 téesznyugdíjas és 58 veterán veszi fel járadékát valamely bankban.

Birkózás

Kettős győzelemmel búcsúztatta az MSC szuperligás női csapata Bákó együttesét az éremért menő küzdelemben. Mátéfi Árpád együttese az itthoni 7—0-s győzelem után Bákóban 6―1-re nyert. A házigazdák azt az egyetlen árva győzelmet Bianca Ianculovici távolmaradásával (tehát meg nem jelenéssel) szerezték.

Az ugyancsak Mátéfi Árpád vezette román olimpiai válogatott a hét végén tért vissza Franciaországból, ahol nemzetközi tornán szerepelt. Válogatottjaink öt érmet szereztek: Cristina Croitoru (48 kg) ezüst-, Anamaria Pavel (55 kg) arany-, Bianca Ianculovici (63 kg) ezüstérem, Simon Andrea (63 kg) ötödik hely, Roxana Ianculovici (72 kg) bronzérem, Doina Mudrea (72 kg) negyedik helyezés. (á)

Atlétika

Szombaton Gyulafehérváron tartották az év utolsó nagyszabású utcai futóversenyét, amelyen több mint hatszázan álltak rajthoz, köztük sepsiszentgyörgyi atléták is. Városunkat a Mikes Kelemen Főgimnázium fiatal atlétái, az MSC és Gáll Lajos Futókör felnőtt és veterán szaladói képviselték. Az eredmények: fiúk: Csutak Hunor Tamás 1. hely (18―19 éves korosztály); Cosmin Trofin 2. hely (11 évig korosztály); Csutak Tamás 2. hely (45―49 éves korosztály); lányok: Mihaela Loghin 2. hely (20―29 éves korosztály); Páll Erzsébet 2. hely (55―59 éves korosztály).

Nehéz román és magyar csoport

Nehéz csoportba került Románia és Magyarország is a 2010-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőjében. A sorsolást vasárnap rendezték Dél-Afrikában. Az európai selejtezőcsoportok összetétele: 1. csoport: Portugália, Svédország, Dánia, Magyarország, Albánia, Málta; 2. csoport: Görögország, Izrael, Svájc, Moldova, Lettország, Luxemburg; 3. csoport: Csehország, Lengyelország, Észak-Írország, Szlovákia, Szlovénia, San Marino; 4. csoport: Németország, Oroszország, Finnország, Wales, Azerbajdzsán, Liechtenstein; 5. csoport: Spanyolország, Törökország, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Örményország, Észtország; 6. csoport: Horvátország, Anglia, Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Andorra; 7. csoport: Franciaország, Románia, Szerbia, Litvánia, Ausztria, Feröer-szigetek; 8. csoport: Olaszország, Bulgária, Írország, Ciprus, Grúzia, Montenegró; 9. csoport: Hollandia, Skócia, Norvégia, Macedónia, Izland. A csoportokból az első jut tovább, a második helyezett pótselejtezőt játszik.

Bajnokok Ligája

Ma az ötödik forduló nyolc mérkőzésével folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az összecsapások: E-csoport: VfB Stuttgart―Glasgow Rangers, Olympique Lyon―FC Barcelona (21.45, sport.ro és Viasat3); F-csoport: Dinamo Kijev―AS Roma, Manchester United―Sporting Lisboa; G-csoport: CSZKA Moszkva―PSV Eindhoven (19.30, sport.ro), Internazionale―Fenerbahce; H-csoport: Steaua―Slavia Praha (21.45, Pro TV), Sevilla―Arsenal (0.00, sport.ro — felvételről).

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1901
szavazógép
2007-11-26: Közélet - Szekeres Attila:

A hétvége hírei

Az egység továbbra is fontos
Az egység és a szolidaritás jelszava továbbra is fontos a romániai magyarságnak ― jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen azt követően, hogy közzétették az exit-poll eredményeket.
2007-11-27: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
,,Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Boruljatok le halkan, csendesen, gondoljátok, hogy nem fáj semmi sem." Fülünkben újra megcsendül a hangod, szinte látjuk minden mozdulatod. Hiányod nagyon fáj, mert akit keresünk, nincs köztünk már. Hiába omlott rád a sír komor göröngye, emléked itt maradt szívünkben örökre. A szíved pihen, a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak az élők érzik. Virágot viszünk egy néma sírra, beszélünk hozzá, de ő nem válaszol vissza.