HúsmarhatartásAszályos legeltetés

2007. november 27., kedd, Gazdakör

Húsmarhák a legelőn — csak hosszas aszály esetén szabad leválasztani a borjakat

Az aszály gyakorlatilag Erdély egész területén, különösen júliusban, augusztusban előforduló környezethatás. Vannak olyan területeink viszont, ahol szinte ismeretlen fogalom volt hosszú időn keresztül.

Köztudottan főleg az utóbbi években jelentkező aszály súlyos károkat okozhat annak, aki nincs rá kellőképpen felkészülve. Nem elég csak akkor keresni a megoldást, ha már tönkrement a nyári legelő, és nincs elég kiegészítő takarmány.

Aszály az, amikor hosszú időn keresztül nem esik eső. A száraz időszak néha hetekben is mérhető. Ideálisan minden héten szeretnénk esőt kapni. Két hétig élhetünk a legelőn eső nélkül, de három hét már csökkenti a fűhozamot, és egy hónap eső nélkül már komoly gondot okoz. Szárazság esetén az a legrosszabb, ha nem teszünk semmit. Ez idő alatt a marhák természetesen szinte semmit sem gyarapodnak, miközben földig lerágják a füvet.

A szárazság veszélyt jelent a borjakra is. A tél végén vagy tavasszal születettek takarmányozási igényeit két hónapos korukig az anyjuk tejtermelése elégíti ki. Ekkor kezdik el legeléssel kiegészíteni tápanyag-szükségletüket. Négy hónapos korban szükségletük ötven százalékát nyerik a fűből, a másik ötvenet az anya tejéből. A borjak táplálkozását négy hónapos koruktól határozza meg döntő módon a legelő minősége. E kor után a rendelkezésre álló tejmennyiség többszöröse kellene már ahhoz, hogy fedezze a borjú fehérjeigényét, és még több a kellő energia biztosításához. Miközben a borjú jó minőségű táplálékot igényel, a tehén gyengébb minőségű takarmánnyal is beéri. Viszont ha a tehenek nélkülöznek a nyár végi legelőkön, akkor a borjak sem kapják meg azt a minőséget, amitől gyarapodni tudnának. A hét-nyolc hónapos választás előtti 60. napon a borjak gyarapodása a legelőtől függ, illetve attól, hogy rendelkezésre áll-e kiegészítő takarmány.

Fontos, hogy ameny-nyiben a tehenek ősszel képesek a súlygyarapodásra, az a telelés költségeit csökkenti. A laktáció késői szakaszában levő tehén akkor, amikor már kevés tejet termel, nagyon hatékonyan gyarapodik. Ez megvédi az állatot a téli hidegektől, és a meglevő tartalék szintén segíti, ha takarmányhiány áll elő télen.

Lássuk, milyen lehetőségek maradnak a szarvasmarha-ágazat számára aszály esetén. Az állattartónak előre kell terveznie, és időben kell felismernie, ha nem lesz elégséges a hagyományos takarmányozási módszerek alkalmazása. Még azelőtt szükséges cselekedni, hogy lesoványodnának az anyatehenek, és könnyűek maradnának a borjak, valamint laposra rágták volna az állatok a legelőt. Amikor még nem nagy a fűhiány, a borjas tehenek számára a legjobb, legdúsabb szakaszokat kell fenntartani. A legelőszakaszokon olyan kibúvókat kell biztosítani a borjaknak, amelyeken keresztül szabadon elérhetik azokat a legelőszakaszokat, amelyeket a tehenek még nem. A borjak ily módon nyugodtan visszajárhatnak az anyjukhoz szopni. Mivel a tehenek kevesebbel is beérik, igényeiket a maradék kielégíti.

Egy másik lehetőség aszály esetére a másodlagos legelők használata. Bővíthetők a legelők a másodjára kaszált rétek, kaszálók, gabona-árvakelések, valamint olyan kukoricaföldek biztosításával, amelyekről nem várható jelentős hozam. Másik, végső megoldás a borjak leválasztása és a tehenek, valamint a borjak külön-külön takarmányozása. A borjúválasztás különösen akkor indokolt, amikor teljesen kifogyott a legelő, és legalább egy hónap takarmányozás válik szükségessé. Az, hogy a tehenek vagy a borjak menjenek istállóba vagy vissza a legelőre, attól függ, hogy milyen a mennyisége és a minősége a rendelkezésre álló legelőnek. Ha rendelkezésre áll valamennyi árvakelés jó minőségű takarmányból, de az nem elegendő a tehenek és borjak együttes takarmányozására, célszerű a tehenek szénával történő takarmányozása és csak a borjak legeltetése. Ha a kelleténél csak egy kicsit kevesebb a rendelkezésre álló fűhozam, célszerű borjúóvodát kihelyezni. A borjak életkorának megfelelő táplálóanyag-tartalmú abrak (árpa-, zab- és kukoricakeverék) igény szerinti kihelyezése indokolt.

A tartós szárazságnak hosszú időre kihatása lehet az újratermékenyülésre nézve is. Azok a tehenek, amelyek a télbe soványan mennek be, tavasszal feltehetően gyengébb kondícióban fognak elleni, és lassabban kerülnek ivarzási ciklusba a következő évben.

Végezetül: a legeltetésnél semmiképp nem szabad a füvet a gyökerekig lerágatni, a kis szárból ugyanis, ha csapadékot kap, gyorsabb a megfakadás, a regenerálódás.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2007-11-27: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Szacsván csőstül jár a baj

Nemcsak itt, másutt is, amikor csőstül jár, nehezebben lehet küzdeni ellene. Pusztít a vad, munkahely elvétve, akárcsak a kemény lej, pörbe hívták az erdő-közbirtokosságot, az V—VIII. osztályos tanulóknak késve érkezett meg a sulibusz. Ennyi is elég volna nehézségből, de ez csak az égetőbb fele. Utunkon azt is kerestük, hogy van-e valami örömre okot adó hír a helybeliek panaszáradatában.
2007-11-27: Gazdakör - Bede Tibor:

A vemhes kocák elhelyezése és gondozása (Szakemberek fóruma)

A ház körüli gazdaságban általában egy-négy koca tenyésztésénél többel nemigen foglalkoznak, s ezek, kivéve a vemhesség utolsó hat-nyolc napját, egy ólban vagy istállóban együttesen elhelyezhetők.