Hírlugas

2007. november 27., kedd, Gazdakör
Új székhelyen

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal új székhelyre költözött. Tegnaptól az Árkosi út 2. szám alatt (az állat-egészségügyi hivatal épületének harmadik emeletén) fogadják a megye mezőgazdászait.

Telefonszámuk nem változott, ezután is a 351 064-es számon kérhető szaktanácsadás és szakmai eligazítás.

Harc a génmódosítás körül

A genetikailag módosított szervezetek európai híveinek és ellenzőinek csatája várhatóan nem csitul. December 5-ig egész biztosan nem, amikor is az Európai Bizottság döntést hoz két génmódosított kukoricafajta esetleges engedélyezéséről. Az Egyesült Államok nem adja fel: Washington ugyanis úgy döntött, hogy tovább fokozza a nyomást az Európai Unióra a genetikailag módosított szervezetek engedélyezése ügyében. Azután, hogy Brüsszel a múlt héten haladékot kapott a Világkereskedelmi Szervezettől (WTO), és november helyett immáron január 11-ig kellene eleget tennie a WTO tavaly novemberi határozatának, az amerikaiak a szankciók lebegtetése mellett egyelőre kivárnak. A testület akkori döntése értelmében az unió törvényellenesen tiltotta meg a génmódosított növények importját. Brüsszelt annak idején az Egyesült Államok, Kanada és Argentína panaszolta be. A WTO jelentése főként azokat a tagállami védintézkedéseket kifogásolta, melyek az EU által máskülönben engedélyezett, úgynevezett transzgénikus növények behozatalát tiltották meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1635
szavazógép
2007-11-27: Gazdakör - Bede Tibor:

A vemhes kocák elhelyezése és gondozása (Szakemberek fóruma)

A ház körüli gazdaságban általában egy-négy koca tenyésztésénél többel nemigen foglalkoznak, s ezek, kivéve a vemhesség utolsó hat-nyolc napját, egy ólban vagy istállóban együttesen elhelyezhetők.
2007-11-27: Közélet - Sylvester Lajos:

Diadal a kishitűség fölött (Határhelyzetek)

Jóérzéssel nyugtáztuk a vasárnapi erdélyi magyar győzelmet, annál is inkább, mert ez nem csupán Erdély szavát, Erdély képviseletét jelenti Brüsszelben és Strasbourgban, hanem itthoni győzelmet is a kishitűség fölött.