Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erdő-mező ajándékaMájusi pereszke

2012. május 24., csütörtök, Család

A szegfűgombával egyszerre megjelenő, ám ennél sokkal kiadósabb, húsosabb mezei, kerti, erdőszéli tavaszi-kora nyári gombánk. Fő termőidénye április végétől június elejéig tart. Többnyire nyílt, meszes talajú réteken csoportosan (is) előfordul.

Kemény, szabálytalanul bemélyedő kalapja kissé begöngyölt, sárgásfehér, világosbarna, feltűnően lisztszagú (ez készítés közben eltűnik), ehető gomba. Mivel rokonai, a döggombák bizonyos fajai megárthatnak, a később megjelenő és kimondottan erdei nagy döggomba begyűjtése bajt hozhat ránk. De míg a májusi pereszke sűrűn álló le­mezei fehérek, valamennyi döggombáé rózsásak (fiatalon világossárgák). Egyéb­ként a termőidő is elválasztja a két fajt (a nagy döggomba nyári-őszi).
A májusi pereszkét forrázzuk le felhasználás előtt, majd akár levesnek, akár sütve finom. Szárítva is megtartja színét, ízét. Vendégeinknek készíthetünk belőle gombás meleg szendvicset: a sós, citromos lében megfőtt gombafejeket és tönköt vágjuk vékony szeletekre, rakjuk vajjal megkent zsúrkenyérre, hintsük meg reszelt sajttal, borssal, petrezselyemlevéllel, hevítsük mikrosütőben néhány percig, és melegen tálaljuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2012-05-24: Család - Fekete Réka:

Elménk teremtő ereje (Domján László Sepsiszentgyörgyön)

Az alvás és ébrenlét határán befolyásolhatjuk szervezetünk öngyógyító erejét; elménkkel célzottan hathatunk azokra a pszichés folyamatokra, amelyek immunrendszerünkkel állnak kapcsolatban – többek között ezekről a kérdésekről tartott előadást dr. Domján László magyarországi agykontrolloktató Sepsiszentgyörgyön.
2012-05-24: Család - Péter Gábor:

A placebo-nocebo jelenség (Az elme hatalma, 2.)

Az ember egészségi állapotát meghatározó folyamatokban kulcsszerepe van az ún. placebo-nocebo jelenségnek. A placebohatás arról szól, hogy az elméd képes jó irányban befolyásolni az egészségi állapotodat. Ezzel ellentétes előjelű jelenség a nocebohatás, az előbbi "gonosz énje". Ugyanúgy működik, de a gondolatok negatívak.