Az elme hatalma, 2.A placebo-nocebo jelenség

2012. május 24., csütörtök, Család

Az ember egészségi állapotát meghatározó folyamatokban kulcsszerepe van az ún. placebo-nocebo jelenségnek. A placebohatás arról szól, hogy az elméd képes jó irányban befolyásolni az egészségi állapotodat. Ezzel ellentétes előjelű jelenség a nocebohatás, az előbbi "gonosz énje". Ugyanúgy működik, de a gondolatok negatívak.

Magam is tapasztaltam egy krízishelyzetben – lélegeztető gépen az intenzív klinika kórtermében –, hogy a nocebo jelenség milyen könyörtelen hatással tud lenni egészségi állapotunkra. Mi­vel ismertem a jelenség lefolyását, így az új életem eszmélésének hajnalától pozitív gondolatok és energiák bevetésével sikerült visszanyernem "életbátorságomat".
Tehát: ugyanolyan ereje van és ugyanaz a mechanizmusa a megbetegítő nocebónak, mint a gyógyító placebónak. Pszi­cho­ló­gusok felmérése szerint az átlagemberek gondolatainak több mint hetven százaléka negatív és visszatérő. Vagyis az emberek gondolataik több mint hetven százalékával kitartóan betegítik magukat, szenvedést teremtenek az életükben. És valójában nem tudnak figyelni erre, hiszen csak kis átsuhanó gondolatok azok, amelyek a fejükben szaladgálnak. Tudo­mányosan azonban ez megegyezik a placebohatással, csak ellentétes irányban.
Az eddigi kutatási eredmények alapján a nocebohatás végső okát a gondolatban, a hitben kell keresni, és kicsi a valószínűsége annak, hogy neurokémiai eredetű. Gondola­taink fizikai állapotunkra tett hatása egyértelműen bizonyított tény, amit nehezen fogad el racionális eszünk. Ha elképzeljük, hogy egy sámán megátkoz minket, csak legyintünk, s azt mondjuk, badarság. Ha viszont egy fehér köpenyes orvos mondja, hogy betegek vagyunk, vagy meg fogunk halni, szavainak hitelt adunk, és megijedünk. A szociális és kulturális háttér tehát döntő fontosságú tényező a nocebo hatásosságában. Nincs ebben semmi misztérium, csak nem vagyunk hozzászok­va a gondolathoz, hogy szavak vagy szimbolikus aktusok valóságosan árthatnak – nagy kihívást jelent ez racionális életszemléletünk számára.
A nocebo jelenség fogalma és használata újnak tűnik, pedig már legalább száz éve ismert.

Prof. Péter Gábor ma este 7 órai kezdettel előadást tart az elme hatalmáról, a gondolat erejéről és az öngyógyításról a sepsiszentgyörgyi unitárius gyü­lekezet tanácstermében. Az előadást kötetlen beszélgetés követi. A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 372
szavazógép
2012-05-24: Család - Puskás Attila:

Májusi pereszke (Erdő-mező ajándéka)

A szegfűgombával egyszerre megjelenő, ám ennél sokkal kiadósabb, húsosabb mezei, kerti, erdőszéli tavaszi-kora nyári gombánk. Fő termőidénye április végétől június elejéig tart. Többnyire nyílt, meszes talajú réteken csoportosan (is) előfordul.
2012-05-24: Riport - B. Kovács András:

LAM-történet: A mozgalom erkölcsi felelőse (Kató Béla kuratóriumi elnök vallomása)

A Kató Bélával folytatott interjú első részében a nevéhez fűződő, rendkívül termékenynek nevezhető újítás és kezdeményezéssorozat legszemélyesebb indítékairól vallott, valamint arról az erkölcsi fordulatról és felismerésről, mely az alapítványt a kedvező feltételek melletti hitelezés útján elindította.