Idén jobban fogy a magyar

2007. november 27., kedd, Világfigyelő

Nagyobb mértékű volt a természetes népességfogyás az év első kilenc hónapjában, mint 2006 azonos időszakában — tájékoztatta a magyar Központi Statisztikai Hivatal tegnap az MTI-t. Az év első kilenc hónapjában az előzetes adatok szerint 72 996 gyermek született és 99 228 lakos hunyt el.

Mint a KSH írta, a születésszám havonként jelentős ingadozásokat mutatott: januárban, februárban és májusban kismértékben meghaladta az előző évit, a többi hat hónapban viszont jelentősen elmaradt attól. Ennek következményeként az első kilenc hónapban mintegy 2,8 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban. 2007 első kilenc hónapjában mintegy 1,2 százalékkal többen hunytak el, mint 2006 azonos időszakában — mutatott rá a statisztikai hivatal.

A halálozások száma három hónapban volt alacsonyabb a múlt évinél, hat hónapban viszont meghaladta azt. Hozzáfűzték, hogy a júniusi 9,3 százalékos csökkenést követően júliusban 6,5 százalékkal emelkedett a halálozások száma a múlt év azonos hónapjához viszonyítva. A statisztika szerint a természetes fogyás mértéke idén 3,5 ezrelékre nőtt a tavalyi 3,1 ezrelékről. Magyarország lakossága mintegy 13 000 fővel csökkent, a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 53 000 volt — közölte a KSH.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2007-11-27: Világfigyelő - x:

Általános sztrájkot hirdet a Liga

December 17-re országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a magyarországi Liga Szakszervezeti Szövetség. Gaskó István, a konföderáció elnöke azt mondta, fokozni kell a nyomásgyakorlást, és a legsúlyosabb eszközöket kell bevetni, hogy megakadályozzák az egészségbiztosítók privatizációját.
2007-11-27: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt hét legjelentősebb magyar belpolitikai eseménye a Liga szakszervezetek által szervezett szerdai sztrájk- és tiltakozáshullám volt, amelyhez szinte minden magyarországi szakszervezet és rengeteg civil szervezet csatlakozott. Mivel a kormány a huszonnyolc tervezett szárnyvasút bezárásról egyelőre lemondott, legalábbis ebből a szempontból akár sikeresnek is mondható a szolidaritási nap.