Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MementóDancs Pál

2012. június 6., szerda, Magazin

Háborús idők hányatott életű néptanítója volt. Száz évvel ezelőtt született Árkoson, és huszonöt éve halt meg Budapesten (1912–1987).

  • Antal Jánosné Dancs Klára Irén gyűjteményéből, Budapest
    Antal Jánosné Dancs Klára Irén gyűjteményéből, Budapest

Tanulmá­nyait Árkoson kezdte, a Székely Mikó Kollé­giumban folytatta, majd Kézdivásárhelyen tanítói képesítést szerzett. 1934-ben Bölönben tanított, 1935 után Árkos tevékeny néptanítója. A bécsi döntés után Aknaszlatinára helyezték szintén pedagógus feleségével együtt. A háború éveit katonaként töltötte, frontszolgálatra került, és aktívan részt vett a felvidéki harcokban, mígnem csapatteste 1945-ben átállt, és Hajmáskérre vitték a szovjet lágerbe. Családja Árkoson, majd Kálnokon húzódik meg, de 1944. november 8-án értesítést kaptak: internálják a magyarországiakat, 1945. szep­tember 24-én kiutasították az országból. 1946. július elején a Kézdivásárhelyen született Földi István (1903–1967) író, pedagógus megbízást kap a Vallási és Közoktatási Minisztériumtól bentlakásos, önellátó intézet megszervezésére a magyarországi bukovinai székely gyermekeknek. Felkérésére Dancs Pál vállalja a gazdasági igazgatói megbízatást, internátust és iskolagazdaságot működtet Tevelen Kőrösi Csoma Sándor Székely Tanintézet néven. Ott bontakozik ki Dancs Pál kiemelkedő jelentőségű nevelői munkája. Tevel után Zombán lett igazgató, magyart tanított, onnan került a főváros Zamárdiban lévő leányintézetéhez igazgatónak (1953). Nyugdíjazása előtt egy budapest-zuglói iskola igazgatója volt (1955), majd egy diákotthonban vállalt gondnoki állást. Hamvait 2002-ben a Barabás család sírjába helyezték az árkosi temetőben. Emlékét családja, rokonai és egykori tanítványai őrzik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2012-06-06: Magazin - Józsa Lajos:

A kézdivásárhelyi katonai iskolák évi ellátása

Árlistás hirdetményt tett közzé 1843-ban a Kézdivásárhelyi Katonai Iskolák igazgatósága, amelyet Háromszék egész lakossága megismerhetett.
2012-06-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

LAPZÁRTA
Felhőszakadás, útelzáródás, hömpölygő ár

Tegnap este a Hatodban lezúduló, mintegy órás felhőszakadás miatt a Mikóújfalu fölötti utat fél órára elzárta egy kidőlt fa.