Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2012. június 6., szerda, Mi, hol, mikor?

LAPZÁRTA
Felhőszakadás, útelzáródás, hömpölygő ár

Tegnap este a Hatodban lezúduló, mintegy órás felhőszakadás miatt a Mikóújfalu fölötti utat fél órára elzárta egy kidőlt fa.

  • Kép és szöveg: Ferencz Csaba
    Kép és szöveg: Ferencz Csaba

A katasztrófavédelmi felügyelőség helyszínre érkező egységének már nem kellett beavatkoznia, mert a bánya egyik marokrakodója addig felszabadította az úttestet, amelyen lennebb, a kavicsbánya környékén több száz méter hosszúságban hömpölygött az ár. A hegyi patakok, csermelyek vize elzárta az Uzonkafürdőre vezető utat is, fa- és kavicstörmelékkel hordva meg azt.

Zene
* A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 17.30 órától kamarazene-koncert. Fellép a Tiberius kvartett – Molnár Tibor (elsőhegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Molnár József (mélyhegedű), Zágoni Előd (gordonka) –, valamint vendégei: Zonda Attila és Kostyák Márton. Műsoron Boccherini: Fan­dango gitárkvintett, Dvorak: G-dúr nagybőgőkvintett. A belépés ingyenes, de adományokat szívesen fogadnak.
* A Tavaszi Zenei Fesztivál záró hangversenyét ma 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban. Fellép a brassói Tudor Ciortea Művészeti Líceum vonós zenekara (vezényel Steffen Schlandt), a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum vonós zenekara (művészeti vezető Kovács László), valamint a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Szerenád zenekara (vezényel Sebestyén Lajos és Lőfi Gellért).
* Az Árkosi Művelődési Központban ma 17 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai koncerteznek. A Tavaszi zongora- és cantokoncert műsora: Se­bes­tyén Lázár Regina (I. osztályos) – Clementi: Szonáta – I., II. tétel, Czerny: Etűd – op. 599, nr. 25, oktató: Constantin Rozália; Bartos Barna (IX.) – Händel: Ombra mai fu, Schubert: Ave Maria, Sabin Drăgoi: Crizanteme, oktató: Sebestyén-Lázár Enikő; László Berta Bianca (VIII.) – Beethoven: Szonáta – I., II., III. tétel, Rah­manyinov: Etűd – op. 33, nr. 8, Liszt Ferenc: XIII. magyar rapszódia, oktató: Constantin Rozália; Hoos Hanna (IX.) – Lalo: Spanyol szimfónia, oktató: Simon Rodica; Enache Carolina Diana (XI.) – Marco Antonio Cesti: Intorno all’ idol mio, Mozart: Figaro házassága, Barbarina áriája, Schumann: Er ist’s, Tiberiu Brediceanu: Intrarea és Doina Stâncuţei, oktató: Sebestyén-Lázár Enikő; Opra Balázs József (IX.) – Bach: Két francia szvit, Mozart: Szonáta – I., II., III. tétel, Chopin: Etűd – op. 10, nr. 5, Schubert: Szonáta – I. tétel, oktató: Constantin Ro­zália. Zongorán kísér: Krecht Emese és Ana­maria Negrea tanárnő. Az előadás kezdete előtt 30 perccel Sepsiszentgyörgyről a színház elől autóbusz indul. A belépés ingyenes.
* A sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ma 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében tartja évzáró hangversenyét, amelyen Cserkész Emese, Cserkész Béla, Kelemen Szilárd, Musát Gyula, Szinte N. Csaba, Könczey Csaba tanítványai lépnek fel. Műsorukon klasszikus, népi és könnyűzenei művek szerepelnek. Az előadáson fellép az iskola gyermek-fúvószenekara is.
* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében a Koncertek a múzeumkertben című sorozat nyitórendezvényeként csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészekből álló Codex együttes mutatja be Improvizáció és népzenei hatások a reneszánsz zenében című műsorát, utána táncház.
* Az Árkosi Művelődési Központban csütörtökön 19 órától kamarazene hangversenyt ad a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes.

Könyvbemutató

* Margittai Gábor Ma­gyarok nyomában Euró­pá­ban, Ázsiában, Afriká­ban… című könyvének bemutatója, úti beszámoló, vetítés ma 18 órakor Sepsiszent­györ­gyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Ter­mében, csütörtökön 19 órakor Baróton Erdővidék Mú­zeumában.
* Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Városi Mű­velődési Házban ma 19 órakor Czegő Zoltán Kato­nabogár és Éjféltől virágig című könyvét Bogdán László költő, író és a szerző mutatja be. A helyszínen megvásárolható könyveket a szerző dedikálja.

Kiállítás

A kézdivásárhelyi Viga­dóban ma 17 órakor A fotós szeme – klisék címmel megnyílik a Nagy Mózes Elméleti Líceum tizedik osztályos tanulóinak fotókiállítása. Ve­zető tanár: Koszta Ervin.

Személyiségfejlesztő foglalkozás

Az Osonó Színházműhely Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsának támogatásával ingyenes önismereti és személyiségfejlesztő műhelyfoglalkozásokat szervez fiataloknak és felnőtteknek. A 14 és 24 év közötti fiataloknak pénteken 18 órától, a 25 év felettieknek szombaton 16 órától kezdődik a kétórás műhelyfoglalkozás. A dráma- és önismereti játékok, a figyelemfejlesztő és csapatgyakorlatok helyszíne a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámaterme. A helyek korlátozott száma miatt bejelentkezés szükséges a 0740 578 725-ös és a 0741 437 627-es telefonon vagy az osonoszinhaz@osono.ro e-mail címen.

Pályázat

A Közösségért Alapít­vány a MOL Romania Pet­roleum Products támogatásával Segít­hetek? – MOL – Tehetség­támogató program címmel pályázatot ír ki 1994. január 1. és 2004. december 31. között született romániai iskolásoknak, diákcsapatoknak, iskolai egyleteknek, együtteseknek, amelyek sport-, illetve művészeti tevékenységüket Ro­mániában fejtik ki. A pályázat benyújtási határideje: 2012.  június 15. A támogatás összértéke 290 000 lej, amelyből 160 000 lej a sport, 80 000 lej a művészeti és 50 000 lej a 18+ kategóriában. Egy pályázó legtöbb 10 000 lej értékű anyagi támogatást nyerhet. A program részletes bemutatása (tájékoz­tató, pályázati formanyomtatványok) a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapon.

Közlekedés

Szabálytalan előzés. Hét­főn délután fél hatkor a 11-es országúton, Csernáton határában G. Andrei Gabriel (24) galaci lakos kocsijával Kézdi­vásár­hely irányába haladva vigyázatlanul kezdett előzésbe, és nekiment egy szembejövő kamionnak. A balesetben a személygépkocsi három utasa könnyebben megsérült. A baleset körülményeit vizsgálják.
Kocsikázni támadt kedve. Hétfőn este tízkor telefonon riasztották a bodzafordulói rendőrséget, hogy az egyik udvarból eltűnt a gépkocsi, amelyet nyitott ajtóval, az indítókulccsal együtt hagytak ott. A helyszínre igyekvő rend­őrök útközben megpillantották a kocsit, amelynek vezetője a rendőröket látva gázt adott, el akart tűnni, de lecsúszott az útról, két kerítést is megrongált, majd kiugrott az autóból, és elszaladt. G. Sergiu Adrian (19) helybeli lakost hamar lefülelték, erős alkoholszagot árasztott. A szonda 0,41 mg/l értéket mutatott. Kórházba kísérték vérvételre. Autólopásért, gépjármű jogosítvány nélküli, ittas vezetéséért, baleset helyszínének engedély nélküli elhagyásáért kell felelnie.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában ma 18.30 órától keleti hastánc, 20 órától társaságitánc-tanfolyam (standard báli táncok).
Vállalkozói Fórumot tartanak a Sepsiszent­györgyi Uni­tárius Egyház­község tanácstermében holnap 17 órától. Előadás: Vállalkozás és változás, Ambrus Tibor projektmenedzsment szakértő (Magyar­ország).
Guzsalyas. A Guzsalyas Alapítvány szervezésében a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30 órától nemezkészítő-tanfolyam gyermekeknek, felnőtteknek.
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebere Klub ma 16 órára a Kónya Ádám Városi Művelődési Ház pinceklubjába vár minden szenvedélyes gyűjtőt.
Jogi szolgálat. Szerkesz­tőségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jog­ta­nácsos fogadja a jogi ta­ná­csot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Elzárják az ivóvizet csütörtökön 8–18 óráig Sepsiszent­györgyön a Nico­lae Iorga utcai 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 9-es, 11-es, 12-es, 13-as, 22-es, valamint az Ág utcai 14-es, 15-ös és 19-es tömbházban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2298
szavazógép
2012-06-06: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Dancs Pál (Mementó)

Háborús idők hányatott életű néptanítója volt. Száz évvel ezelőtt született Árkoson, és huszonöt éve halt meg Budapesten (1912–1987).
2012-06-06: Riport - B. Kovács András:

A keresztyén etika sarokköve (LAM-történet - Kató Béla kuratóriumi elnök vallomása)

A rendszerváltás és a téeszvilág széthullását követően szinte legyűrhetetlen akadályok tornyosultak mindennemű gazdasági szövetkezés útjába.