Hírsaláta

2007. május 29., kedd, Belföld
AZ ÓVATOS ÁLLAMFŐ. Temesváron elnöksége két és fél esztendeje óta először kifütyülték Traian Băsescut a helyi sportpályán. Különben hét végi kiruccanásain — Szebenben is — az államfő távol tartatta magától a sajtót, úgy látszik, nem akarta, hogy újabb aranyköpései (pl. Isten akarata volt, hogy megnyertem a népszavazást) vagy agresszív megnyilvánulásai a közvélemény elé kerüljenek. (Gândul)
HELYET KERESNEK A NAP ALATT. A demokraták kormányozni szeretnének, Stolojan nem titkolja, kormányfő akar lenni, Emil Boc pártelnök bizalmatlansági indítvány benyújtását javasolja. Mint ismeretes, bizalmatlansági indítvány elfogadása esetén a kormány megbukik, Traian Băsescu államfőnek pedig új miniszterelnököt kell kineveznie. Ha a parlament elutasítja a bizalmatlansági indítványt, azok a honatyák, akik azt aláírták, ugyanabban az ülésszakban nem kezdeményezhetnek újabbat. (RTV)
JÓ A CSÚCSON. Tăriceanu kormányfő vasárnap este bejelentette: vállalja a felelősséget a népszavazás kudarcáért. Közölte, tájékozódni akar arról, mit kívánnak valójában az ország lakói. Mert a liberálisok továbbra is kormányon akarnak maradni. (Realitatea tévé)
TALÁLT. Megnyerte a tanügyminiszter a román sajtó kegyeit, mert közbenjárást ígért Spanyolországban és Olasz­országban az ott élő román vendégmunkások gyermekeinek ügyében, illetve a hatóságok elé tárta azt az igényt, hogy tanítsák nekik a román nyelvet, történelmet, kultúrtörténetet. Amúgy munkájával mindenki elégedetlen. (Cotidianul)
KÍSÉRT AZ ÜGYNÖKMÚLT. Lemondott Andrei Corbea Hoisie, Románia bécsi nagykövete, aki a Szekuritáté Irat­tárát Vizsgáló Országos Tanács jelentése szerint együttműködött a volt kommunista titkosszolgálattal — jelentette a Realitatea tévé. A csatorna híradása szerint a nagykövet az Adrian Cioroianu külügyminiszterrel való megbeszélést követően nyújtotta be lemondását. Andrei Corbea Hoisie két éve töltötte be a nagyköveti tisztséget — emlékeztetett rá a România liberă.
VADIM TUDOR CSILLAG NÉLKÜL. Traian Băsescu államfő aláírta a dekrétumot, mellyel visszavonták Corneliu Vadim Tudortól a Románia Csillaga kitüntetést. A Románia Csillaga Érdemrend tiszteletbeli tanácsa március 15-én felkérte Tudort, hogy tizenöt napon belül kérjen elnézést a többi kitüntetettől ,,méltatlan viselkedése miatt”, mely azon a 2006. december 18-i parlamenti ülésen érte el csúcspontját, amikor Románia elnöke elítélte a kommunizmust. Corneliu Vadim Tudor annak idején kijelentette, neki mindegy, ha visszavonják tőle a kitüntetést vagy sem, és azt állította, hogy a kérés Traian Băsescu méltatlan bosszúját jelképezi. (Mediafax)
Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2007-05-29: Közélet - Farkas Réka:

A másik Magyarország (Toroczkai László Sepsiszentgyörgyön)

Erdélyi körútja utolsó állomásaként vasárnap este Sepsiszentgyör­gyön tartott előadást Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjú­sági Mozgalom elnöke.
2007-05-29: Közélet - Kuti János:

Sok beszéd, ­szemétség… (A múlt hét)

Mikor Băsescu megnyerte a népszavazást, és bement a Cotroceni-palotába, azt mondta finoman az ideiglenes elnök Văcăroiunak, hogy: Văcă…roiu!!! Ami olyasmit jelent magyarul, hogy: Văcăroiu…mars!!!