Ha az erdőben is a nép az úrMit ér az erdőipari út Bölönben?

2007. június 14., csütörtök, Közélet

A privatizáció révén Bölönben sem sok erdővagyon maradt állami tulajdonban. Közbirtokossági, községi, egyházi, iskolai és magánerdők borítják a Baróti-hegység nyugati lejtőjét.

Itt is igényt támasztott az önkormányzat arra, hogy a megváltozott tulajdonjogú területeken birtokába vehesse az egykori erdőipari utakat, melyeket a régi rendszerben állami pénzből építettek a fakitermelő vállalatok.

— Nemcsak visszakaptuk az említett utak egy részét, hanem pályázatot is nyertünk a Sapardnál azoknak előírás szerinti feljavítására, korszerűsítésére ― tájékoztatott Sikó Imre polgármester. ― Már a község birtokában a Farkaslaki borvízforrás felé tartó út, a bölönpataki Csorgótól mintegy hat kilométer hosszúságban, hasonlóképpen a Gurdon felé vezető út.

Tizenegy kilométeres útszakasz feljavítására megkötöttük a szerződést, és az erdővidéki polgármesterekkel Gyulafehérváron jártunk a pénzügyi formasá­gok rendezéséért. A munkálatokat jövő év őszéig kell elvégeznünk. Sajnos, tőlünk független okokból a Korlát-pataki és a Buggyonok övezetében lévő út kimaradt a pályázatból, mert ezeket későn szolgáltatták vissza — mondta Sikó Imre.

— Az említett erdőipari utak térsé­gében számos ásványvíz és bő hozamú, édesvizű forrás található, valóságos kincsei a vidéknek. Gondolkoztak-e ezeknek a sorsáról?

— A korszerűsítés előtt álló útszakaszokat sokszorosan tudjuk majd értékesíteni mind az erdőkitermelés, a faluturizmus, mind a vad- és halgazdálkodás céljaira, így hát természetes, hogy minden forrás megmentése, szakszerű újrafoglalása, környékének rendezése, védelme a mi feladatunk lesz. Az erdős övezetek tájképi feljavítása, könnyű megközelíthetősége előnyös lesz az övezet iránt érdeklődő befektetőknek.

Sikó Imre szerint elsőrendű fontosságnak örvendenek majd a savanyúvízforrások: a Farkaslaki, a Zúgói-forráscsoport, a kénes vizek és nem utolsósorban a Korlát-patak fejében levők: a Kénosi borvíz, valamint a vidék egyik legkülönlegesebb sós-szénsavas — ún. Selters típusú — forrása, a Sósborvíz. A bő hozamú édesvíz-feltörések (Máté-kútja, a két Gurdoni forrás, Berecz-forrás stb.) nagy kincset jelentenek, hiszen világszerte egyre nagyobb az igény a vegyi kezelés nélküli ivóvizekre. S mert a vizekkel való gazdálkodáshoz tartozik, a polgármester azt is elmondta, hogy készül a tervezet a község szennyvízhálózatának kiépítésére is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2007-06-14: Közélet - Szekeres Attila:

Pénz iskolákra

A kormány pénzt szán azokra a tanintézményekre is, amelyek az utóbbi években nem kaptak semmiféle támogatást az államtól. Ötvenhárom iskola és óvoda lajstromát küldte el Bukarestbe a Kovászna megyei tanfelügyelőség.
2007-06-14: Közélet - Simó Erzsébet:

Nyár eleji mozgolódás a prefektúrán

A kormány, illetve a prefektúra alárendeltségébe tartozó megyei intézmények nagyot haladtak a gyors ügyintézés (két óra az elvárás) meghonosítása terén — jelentette ki György Ervin kormánymegbízott szokásos heti tájékoztatóján.