Két nemzeti ereklye a győri bazilikában

2012. június 27., szerda, Magazin

Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: ma, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik, és a Szent László-hermával együtt egész nap megtekinthető lesz a bazilikában. A lovagkirály szobrát is ma avatják a Káptalandombon.

A program részleteiről Pápai Lajos megyés püspök elmondta: a reggel érkező Szent Jobb ünnepélyes fogadtatásban részesül a Káptalandombon, majd egész napos, szabadon látogatható imaórák sorozata kezdődik a bazilikában. Délután tartják az ünnepi misét, majd este a hagyományos Szent László-napi körmenetet. A hívek mindkét nemzeti ereklyét a „vállukra veszik”, így vi­szik körbe a Káptalandombon és a belvárosi utcákon tiszteletük jeléül.
Az egész napos ünnepség keretében díszközgyűlést tart az önkormányzat az Esterházy-palotában, az eseményen adják át a Szent László-érmeket. Az ünnepi mise előtt pedig felavatják Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, a mészkő talapzaton álló Szent László-szobrot. Az egész alakos bronz köztéri alkotást Gasztonyi László vállalkozó és családja adományozta a városnak. A szobor a bazilika közelében kapott helyet.
A Szent László-herma, amelyet a győri bazilikában őriznek, a Szent Ko­rona és a Szent Jobb mellett Magyar­ország legjelentősebb szakrális emléke. A lovagkirály koponyaereklyéjét őrző ötvösremekművet Náprági De­me­ter erdélyi püspök 1607-ben vitte Győr­be a nagyváradi székesegyházból.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 380
szavazógép
2012-06-27: Pénz, piac, vállalkozás - B. Kovács András:

Beablakozni Európát (Interjú Miklós Ervinnel, a sepsiszentkirályi Fenestela Rt. igazgatójával)

Szó szerint igaz, hogy világra nyíló ablakok készülnek a sepsiszentkirályi Fenestela Rt.-ben, a kétszáz fős üzem ugyanis húsz százalékban kivitelre termel.
2012-06-27: Magazin - Józsa Lajos:

Barót híres börtöne

Nem volt egész Erdély területén olyan fogház, mely a barótihoz hasonlított volna.