Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Barót híres börtöne

2012. június 27., szerda, Magazin

Nem volt egész Erdély területén olyan fogház, mely a barótihoz hasonlított volna.

Történt, hogy 1826-ban leégett a baróti börtön, és mivel a rabokat nem tudták más megfelelő helyiségben elhelyezni, a leégett épület pincéjében tartották az elítélteket. A mostoha körülményeket az Erdélyi Gubernium is ismerte, viszont pénz nem került új börtön megépítésére. Összezárva töltötték napjaikat férfiak és nők, fiatalok és idősek. 1827-ben Miklósvárszék alkirálybírója mindent megtett, hogy a szükséges pénzt előteremtse az új börtön felépítéséhez. László József elkészítette a megfelelő felméréseket, amelyekről tájékoztatta Háromszék adminisztrátorát is.
„A Felséges Királyi Guberniumnak az elmult esztendőben szeptember 26-án 976 számmal költ kegyelmes rendelése nyomán, minek utánna Baroton Nemes Miklósvárszék practorialis helyén, személyesen az épitendő tömlöc helyének kerületjét, mekkoraságát és a helynek épségét megvizsgáltam volna, ugy tapasztaltam, hogy a helynek szűk volta semmi módon nem elegendő az ide rekesztett plánum más formába való elkészitését, mivel az egész tömlöc helye minden udvar nélkűl nem hosszabb 7 ölnél. Ezen börtön plánumát és költség-lajstromát feljebb leendő felküldés végett alázatosan ide zárom.
László József, Háromszék geometrusa”
(Sepsiszentgyörgyi Levéltár, fond 8, dos. 3640, fil. 6)
Bora Elek, Miklósvárszék alkirálybírója úgy döntött, hogy a felépítendő börtönt tágasabb helyen kell újjáépíteni. Kérelmét elküldte Háromszék adminisztrátorának:
„Instálom a Méltoságos Császári Királyi és Admi­nistrátor Urat, méltoztasson kieszközölni, hogy mentöl elébb a szűkséges költségek azon plánumba vett fogház felépitésére a Nemes szék geometrája László József Ur calkulusánál bár valamivel többre növekedhessék. Mely alázatos kérésemnek siető kieszközlését annál foganatosabb keménységgel instállom, hogy addig is a földalatt lévő feletébb modon mostani fogház állapotja mián számos nyavaják s veszedelmek, melyről a szék fiskusa Rajdler Jozsef ur is bizonyithat, egyébb iránt is a fogoly fejér személyeket az férfiakkal kelletvén az osztály szűke miatt egybe kelett rekesztenünk, s nem remélett cázusok ütötték ki magukot, melyeket megelőzni, nem csak illő, hanem éppen elkerülhetetlen is.
Nagyajta, 30 szept. 1827
Bora Elek V. Királybiró”
(Sepsiszentgyörgyi Levéltár, fond 8, dos. 3640, fil. 8)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 738
szavazógép
2012-06-27: Magazin - :

Két nemzeti ereklye a győri bazilikában

Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: ma, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik, és a Szent László-hermával együtt egész nap megtekinthető lesz a bazilikában. A lovagkirály szobrát is ma avatják a Káptalandombon.
2012-06-27: Magazin - :

Bejelentés várható az „isteni részecskéről”

Létezik-e a Higgs-bozon, a többi részecske tömegéért felelős „isteni részecske”? A kérdésre esetleg július 4-én adják meg a választ az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai.