Illusztris vendég Bitán

2012. június 28., csütörtök, Faluvilág

Dr. Csákány Béla, a Szegedi egyetem nyugalmazott mate­matikaprofesszora, matematikai játékok szerzője, szakíró 71 év után meglátogatta családja ősi fészkét, a mezőföldi Bitát. Felülmúlhatatlan információforrás a világháló. Huszárné Csá­kány Tünde, a falucska óvónője édesapja, Csákány Elek biztatására – akinek „Béla bácsi” unokanagybátyja, és felmenőitől tudott a neves bitai Csákányról – kapcsolatot te­remtett az idős professzorral. Dr. Csákány Béla a kálvinista parókián mikrofilmen kereste-kutatta háromszéki őseit.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Karcagon született 1932. szeptember 28-án, matematikus és egyetemi tanár volt. Matematikai tudományos közleményeit világnyelveken, oroszul, németül és angolul adta közre. Tudománytörténettel kapcsolatos tanulmányai mind a Szegedi József Attila Tudományegyetem, mind Szeged város történetében nagy jelentőségűek. Kutatási területe az absztrakt algebra, ezen belül elsősorban az univerzális algebra és diszkrét matematikai játékok készítése.
Felsőfokú tanulmányokat a szegedi egyetem matematika-fizika szakán végeztem – mondta végtelen szerénységgel, amikor e sorok szerzőjét lakásán felkereste. Szegeden nyert matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. Végzés után beke­rült a Bolyai Intézet Rédei László által vezetett Algebra és Számelmélet Tan­székére, a moszkvai Lomonoszov Egyetemen volt aspirantúrán. Meg­sze­rezte a kandidátusi tudományos fokozatot. 1964-ben nevezték ki egyetemi docensnek az említett tanszékre, amely­nek vezetője volt, majd 1985 és 1990 között az egyetem rektora. 1982-ben egy időt Kanadában (Université de Montréal) töltött mint vendégkutató, majd 1991-ben vendégprofesszor volt Ameri­kában (University of Louisiana).
Csákány professzort 2002-ben emeritálták, majd a Ma­gyar Tudományos Akadémia elnöksége Eötvös József-koszorúval tüntette ki. Annyit azonban el kell árulnunk az olvasónak, hogy a professzort tanítványa, Kelemen Gábor szegedi program­vezető és alkalmazott matematikus hozta el Háromszékre, aki mint táj-, szélmalom- és vízimalom-kutató a háromszéki vízimalmok felől érdeklődött e sorok írójától.
– Gábor tanítványommal és barátommal több alkalommal találkoztunk. Horváth Dezső zsombói népfőiskolá­ján felajánlotta, hogy elhoz engem Há­romszékre – folytatta Csákány Béla. – Na­gyon jól érzem magam rokonaim körében. Járni-utazni is szeretek, s mi­után fiammal meg­másztuk a Kili­man­dzsárót, reméltem, hogy még egy­szer ide is eljutok. No, az afrikai utamon, megjegyzem, még csak 61 éves voltam! Gyerekkorom­ban, 9 évesen két hétig tartózkodtunk Bitán apámmal, aki kolozsvári pénz­ügyőr volt, s mert nem esküdt fel a korabeli hatalomra, áttelepült Magyarországra. Akkor ismerkedtem meg unokatestvérem­mel, Csákány Erzsébettel, aki akkor 11 éves volt. Csudák csu­dája, ő még mindig ott lakik abban a házban, s nagy örö­möm­re találkozhattam vele! Sajnos, a gólyafészek már nincs meg, mert a csűrt lebontották. Nagyanyám, aki akkor úgy 80 éves körüli lehetett, már rég a temetőben nyugszik, de azt a jóízű or­dát, amit ő tett tányéromra 1941 nyarán, soha nem tudom elfelejteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1853
szavazógép
2012-06-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Nemzetségtalálkozó Barátoson

Megyeszerte folytatják a sok tekintetben nagyon hasznos családi és nem­zetségtalál­ko­zó­kat Három­szé­ken. A bölöni Sikók is kilátásba helyezték, hogy újra együtt lesznek, s egy-egy téglával gaz­dagítják a família históriáját.
2012-06-28: Család - Péter Gábor:

A pozitív gondolkodás paradoxona

Mostanában sokat és sokszor lehet olvasni a pozitív gondolkodásról, a pozitív beállítottságról. Tré­ningeket, tanfolyamokat hirdetnek, ahol kilátásba helyezik a pozitív beállítottság elsajátítását. Sokan gondolják, illetve hiszik, hogy ha pozitív gondolataik vannak, akkor ezzel rendbe rakják az életüket, megóvják az egészségüket.