Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Torjai falunapokKönyvtárat, patikát és fogorvosi rendelőt avattak

2012. július 2., hétfő, Közélet

Szombaton és vasárnap kilencedik alkalommal szerveztek falunapokat a 705 éves Torján. Az eseményen a község négy magyarországi testvértelepülése közül kettő, Bálványos és Gádoros képviseltette magát, de összesen nyolc magyarországi településről érkeztek vendégek.
 

  • Készül a túrós puliszka. A szerző felvételei
    Készül a túrós puliszka. A szerző felvételei

Szombat reggel a sportcsarnok mellett állatkiállítással kezdődött a kétnapos rendezvény. A megnyitót követően a művelődési otthonban köszöntötték az utóbbi falunapok óta születetteket, egy-egy szál szegfűvel és a község képes albumával ajándékozták meg őket. A hagyományokhoz híven a magyar történelmi egyházak képviselői – Hatos Mihály altorjai és Timár Zoltán feltorjai római katolikus plébános, illetve Egyed László Levente feltorjai református lelkipásztor – áldásukat adták az életfánál (felvételünkön) a negyvenkét újszülöttre és az idén nagykorúvá vált vagy váló harmincöt fiatalra, akiket a művelődési otthonban a köz­ség vezetői is megünnepeltek. Idén a Torjáért-díjat három olyan személynek adták át, aki évtizedeken át nagyon sokat tett a községért. A díjat és a sétapálcát Dara­gus Attila polgármester a hatvanhat éves Kováts András leköszönt alpolgármesternek, a hetvenöt éves Kovács Béla és a hetvenéves Tamás Béla volt önkormányzati képviselőnek nyújtotta át. Az ünnepségen fellépett a kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának fúvószenekara és mazsorettcsoportja. Az idei falunapok legkiemelkedőbb eseményére ezután került sor, amikor ünnepélyes keretek között, szalagvágással adták át rendeltetésének az önerőből épült új könyvtárat, ruhatárat, fogorvosi rendelőt és gyógyszertárat magában foglaló közösségi házat.
A könyvtáravatón Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és Szőcs József, a brassói IREX Alapítvány területi megbízottja, a BiblioNet munkatársa is jelen volt. Dr. Crişan Róbert fogorvosi rendelője már teljesen elkészült, ritkán látni ilyen korszerűen felszerelt egészségügyi szobát. A patika megnyitásával a torjaiaknak már nem kell a városba utazniuk gyógyszerért. Az avatóünnepségen Daragus Attila azt is elmondta, hogy a közeljövőben az új épületben napközi otthon is helyet kap. Az eseményt Handra Boglárka népdallal, Konnáth Henrietta pedig népmesével tette ünnepélyesebbé. Horváth Zoltán, a Somogy megyei Bálványos község alpolgármestere értékes könyvcsomagot adott át Daragus polgármesternek és Kovács Katalin könyvtárosnak. A közösségi házat Hatos Mihály plébános és Egyed László Levente református lelkész szentelte és áldotta meg. Az avatást követően a házigazdák vendégeikkel a Szent Ilona-i és a valáli temetőbe mentek, ahol a torjai lelkipásztorok megszentelték és megáldották a két új ravatalozóházat. Délután a sportcsarnokban első alkalommal szerveztek a küzdősport szerelmesei számára K1-es gálát, melyen az egész országból ötven harcos vett részt. Torját egyetlen harcos, a tizenkilenc esztendős Torzsa Hunor képviselte. Az első nap a kézdiszentléleki Perkő Nép­táncegyüttes fellépésével és éjszakába nyúló utcabállal ért véget. Zenélt a Toto Band.
A tegnapi, nagy érdeklődéssel követett nemzetközi szabadtéri főzőversenyre tizennégy – hat magyarországi, egy németországi és hét háromszéki – csapat nevezett be. Megyénket Torja négy, Mikóújfalu, a Katrosa Vadász­egyesület és az Erdélyi Magyar Ifjak Kézdivásárhelyi Szervezete pedig egy-egy csapattal képviselte. A zsűrizés után a nagyszámú érdeklődő percek alatt eltüntette a finomabbnál finomabb falatokat. A tegnapi program immár szokásos attrakciója a hatvan méter hosszú feltűrt túrós puliszka elkészítése volt, mely rekordidő, alig négy perc alatt fogyott el. A puliszka elkészítésénél, akárcsak az előző években, száztíz torjai asszony és húsz férfi szorgoskodott. A főzőverseny díjazása után barantabemutatót tartottak, majd a Tomi és a roma lányok, az Insect és a Desperado, majd az Edda Tribute koncertje következett. A torjai falunapok tűzijátékkal zárultak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2012-07-02: Közélet - :

Aljas támadás az erdélyi magyar közösség ellen (Az RMDSZ a Mikó-perről)

Az RMDSZ szolidaritást vállal azokkal, akiket a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt első fokon hároméves börtönbüntetésre ítéltek. Az érdekvédelmi szövetség kisparlamentjének tekintett Szövet­ségi Képviselők Tanácsa (SZKT) tegnap egyhangú szavazással fogadta el azt az állásfoglalást, amelyben a szövetség kinyilvánította szolidaritását.
 
2012-07-02: Közélet - B. Kovács András:

Egy sikertörténet évfordulója

Színvonalas szakmai konferenciával, kiállításmegnyitással, könyvbemutatóval, könnyűzenekoncerttel ünnepelte meg huszadik születésnapját az illyefalvi LAM Alapítvány a KIDA-központban szombaton. A rendezvények rangos meghívottjai közt ott volt többek közt a támogató svájci HEKS, a Bajor Parasztszövetség, a hazai társintézmények, így az Opportunity Romania, az Asimcov, a megyei mezőgazdasági vezetők, az Agrocaritas, az OTP Románia és az alapítvány népes munkatársi gárdája.