A vargyasi kultúra hajléka: a Daniel-kastély

2012. július 9., hétfő, Kultúrkert

Méltán nevezhetjük a vargyasi kultúra hajlékának a Daniel-kastélyt, számos művelődési rendezvénynek adott már otthont, s miként legutóbb a TransylMania együttes tizedik évfordulóján is láthattuk, a zene, koncertek mellett jól megférnek a kiállítások, kézművessátrak, hagyományainkat fel­e­levenítő foglalkozások.

  • A TransylMania együttes jubileumi koncertje a Daniel-kastélyban Hoffmann Edit felvétele
    A TransylMania együttes jubileumi koncertje a Daniel-kastélyban Hoffmann Edit felvétele

 Nyugod­tan kijelenthetjük: amellett, hogy a Daniel-kastély vonzereje hatalmas, a sikerhez a vargyasi emberek vendégfogadó készsége is hozzájárult. Tapasz­talhatták mindezt azok, akik az elmúlt esztendőkben már éltek a lehetőséggel: ódon falai közt tartottak koncertet, színházi előadást, és értékes értekezések is elhangzottak, kertjében játszottak gyermekek és felnőttek, volt vásár, és főztek is a vendégseregnek.
Először az Erdővidéki Közművelődési Napok szervezője, a Gaál Mózes Közmű­ve­lődési Egyesület „fedezte fel” a kastélyt, s vitte ki meghívott előadóit, tartott könyvbemutató­kat. Ugyancsak Demeter Lászlóék kezdeményezték az Erdővidéki Reneszánsz Napokat, melyekkel történelmünkre és hagyományainkra irányították a figyelmet. A különböző régizene-együttesek, érdekes előadásokat tartó történészek, kutatók, írók és lelkészek mellett visszatérő vendég volt többek között a középkori harci jeleneteket bemutató kisújszállási Szabad Lovagok Rendje, Homoki Gyula – akinek ólomkatona-kiállítását lehetett megcsodálni –, a mesterségbemutatót tartó Kovács Béla bodosi szíjgyártó, Bene János olaszteleki kovács, vagy a korabeli játékokat tanító Bodvaj Egyesület. Vargyas történelmének meghatározó családja, a Danielek tiszteletére tavaly szerveztek először megemlékezést. Kiváltságos ajándék volt Vargyas és Erdő­vidék számára is a híres zongoraművész, Érdi Tamás tavalyi, Három kastély nevű koncertkörútja. A világtalan művész pihenőszabadságából áldozott, hogy Ár­koson, Zabolán és Vargyason, a Szentkereszty-, a Mikes- és a Daniel-kastélyban fellépve hozzájárulhasson a Diakónia Ke­resz­tyén Alapítvány által fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok számára létesítendő kőröspataki tábor felépítéséhez. A helyhatósági választások kampányának hajrájában itt tartották a Székely Családok Napját – ennek némi politikai töltete is volt, mégis mellette szól, hogy segítségével ismételten több száz embert sikerült kicsit másfajta szórakozásra buzdítani.
Nemcsak bája, hanem haszna is van tehát a Danielek örökségének. Remélhetőleg ezt a mai tulajdonos, Esztergom önkormányzata is látja, és nem esik pártcsatározások áldozatául a nemes ingatlan, sőt, az elkövetkezőkben igyekeznek majd állagát javítani, némely melléképülete átalakítása révén még befogadóbbá, célszerűbbé tenni, hogy a kultúra hajlékaként vargyasit, erdővidékit, esztergomit tovább szolgáljon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-07-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. dr. KOVÁSZNAY ÁDÁM GÁBORNÉ GAÁL MÁRIA MAGDOLNA
(Mara)
életének 75. évében türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2012. július 9-én 14 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóból.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emlékét őrzik szerettei.
2132/b
2012-07-09: Kultúrkert - :

Kisvárdai díj (M Stúdió Mozgásszínház)

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mint a fagyöngy című előadásával vett részt a Ma­gyar Színházak XXIV. Kisvárdai Feszti­válján, ahol a társulat munkája a színházi szakma és a kritikusok elismerését egyaránt kiérdemelte.