Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gonddal tele őszutóA cukorrépával is baj van, nem csak a krumplival

2007. december 4., kedd, Gazdakör
Teljesen megállt a gazdatársadalom által termelt krumpli felvásárlása az egész háromszéki régióban, s mindenki sejti, hogy ismét betartott állam bácsi, és behozta a külföldi krumplit.

A felső-háromszéki krumplifelvásárló cigányok mondták: ,,nem megy a pityóka, nem kérik, nem veszik!" A cukorrépa felől sem tudni pontosat, de a kiszivárgott hírek szerint könnyen meglehet, hogy meglepetésekre számíthatnak a termelők. Tény, hogy mifelénk tetemes területen még földben a cukorrépa.

Az átvevőhelyeken meggyőződtünk arról, hogy tájékozatlanok a termelők nemcsak a répa után járó támogatást, hanem annak átadását-átvételét illetően is. Megyénk jó néhány átvevőközpontjában — például Bodokon, Csernátonban — látogatásunk napjáig (nov. 28.) egy tonna cukorrépát sem szállított el a botfalusi cukorgyár, nincs már hely újabb mennyiség tárolására. Vékony hó lepte be a prizmákat. Még ott is, ahol vasútállomás mellett a lerakat, tehát lenne alkalom a terményt vasúton szállítani — mint a maksai állomáson —, csak egy-egy kamion kezdte meg a szállítást. A cukorgyárnál is tele a lerakóhelyek — tudtuk meg —, s csak azok üresedésének mértékében fogadhatnak újabb szállítmányokat.

— Itt 3300 tonnát tárolunk — tájékoztatott Barabás Melinda a bodoki lerakatnál. — Kimutatásaink szerint még egy ennyi répának kell bejönnie, de szerintem az még a földben van. Árkosról még várunk több mint 3000 tonnát, Gidófalván és Sepsikőröspatakon tetemes mennyiség nincs még kiszedve.

A termelők elmondták, a késői esők miatt megkéstek a munkálatokkal, s mert könnyebb és gyorsabb a répa kiszedése géppel, várják a kombájnokat, melyek most még Kézdivásárhely környékén dolgoznak. ,,Egy kombájn nagyon drága — magyarázták —, nem engedheti meg magának még a komolyabb termelő sem, esetleg az, aki biztos lehet benne, hogy még húsz esztendeig termel, és visszajön az ára!" Egyelőre úgy néz ki, hogy a támogatás nagyon gyenge. Egy tonna leadott répa után 30 új lejt adnak, s az egy vagon répánál hárommillió régi lej elképesztően kevés. A rossz hírek kedvüket szeghetik a termelőknek, mert mint hírlik, jövőre ezt a támogatást is meg akarják vonni. A gyártól biztos információkat még nem kaptak a lerakatok, annyit azonban tudnak, hogy a termelőkkel megkötött szerződés december 1-jéig érvényes. Nos, innen a bizonytalanság: ebből arra következtetnek a termelők, és kérdik, de nem kapnak rá választ, hogy ezután nem vesznek át répát?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2007-12-04: Magazin - Sylvester Lajos:

Címlapon a ravasz rókagomba

A László Kálmán Gombászegyesület az idei adventi napokban is megtartja gombászévadzáróját.
2007-12-04: Gazdakör - Incze Péter:

Borjúnevelés (Húsmarhatartás)

Húsmarhaborjúk — az anyatejtől gyorsan gyarapodnak
A húsmarhatartás egyetlen hozama a borjú, ezért az elletési időszak a legnagyobb szakmai odafigyelést igényli az élve születés biztosítása és a megszületett borjak megtartása érdekében.