Hírlugas

2007. december 4., kedd, Gazdakör
Méhészfelkészítő

A Kovászna Megyei Méhészegyesület december 8-án, szombaton 9 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartja soros ülését. Napirenden az uniós méhegészségügyi követelmények ismertetése, egyéb időszerű kérdések megvitatása.

Mézfesztivál

A Kárpát-medence legjobb méhészei igyekeztek megmutatni és megkóstoltatni a mézzel-mézből készült ételeket, italokat, és persze mindazt, ami összefügg a méhészettel a hét végi háromnapos zalaegerszegi mézfesztiválon. Közel húsz kiállító vett részt a nemzetközi találkozón, bemutatták a Magyarországon, Erdélyben, a Muravidéken, a Duna-deltában honos növényekből készült mézeket. Az általánosan ismert akácméz mellett volt gesztenye-, selyemfű- vagy éppen aranyesőméz is. Különlegességnek számító csemege volt a gyorsan kristályosodó, két nap után már késsel kenhető repceméz, és ugyancsak különlegességnek számított a muravidékiek érdekes aromájú erdeifenyőméze. A mézfesztivál egyben a Kárpát-medencei mézlovagrendek találkozója is.

Karácsony előtt döntenek

December 21-én dől el, hogy az unió bizottsága büntetésként alkalmazza-e a területalapú támogatások 25 százalékos csökkentését. A román szakminisztérium november 8-án levélben kérte a záradék érvénybelépési határidejének meghosszabbítását. Mint ismeretes, a hibák, eltérések abból adódnak, hogy a támogatási kérésekben foglalt területek nagysága nem egyezik a műhold segítségével készült térképeken beazonosított parcellák méretével. A múlt héten Dacian Cioloş szakminiszter Brüsszelben ismertette a hibakiigazítások ütemét és azt az elhatározást, hogy csak akkor kezdik el az uniós támogatások kifizetését, ha a teljes nyilvántartási rendszer pontos lesz. A számítógép által kiválasztott 77 000 ellenőrizendő gazdaságból eddig 76 300-at sikerült felmérni, így a hátralevő hetekben még hétszáz gazdaság adatait kell ellenőrizni. A szakminisztérium feladata a két kifizetési ügynökség akkreditációja is, hiszen enélkül a kifizetések nem kezdődhetnek el. A támogatás folyósítása leghamarabb decemberben kezdődhet el. Ebben az évben a területalapú támogatások kifizetésére Románia 443 millió eurót kaphat az uniótól, a 25 százalékos büntetés alkalmazása esetén ez az összeg 110 millió euróval csökken. A területalapú támogatás évente nő, így 2008-ban 533, 2009-ben 624, később 713, illetve 891 millió eurós támogatásra lehet számítani, végül 2013-ban az összeg 1,069 millárd euróra rúg. A támogatást igénylők ebben az évben körülbelül 50 eurót kapnak hektáronként, amihez még 30 euró nemzeti kiegészítő támogatás jár. Az uniós rendelkezés szerint a területalapú támogatást december elseje után fizetik ki, a tagországoknak saját költségvetésükből kell megelőlegezniük az összeget.

(Incze Péter, MSZH)

Gabonaimportra van szükség

Bulgáriában idén 246 000 tonna kukoricát takarítottak be, ami 85 százalékkal elmarad a múlt évi mennyiségtől, elsősorban a tavaszi-nyári szárazság miatt — közölte a balkáni ország mezőgazdasági minisztériuma. Eszerint Bulgáriának legalább 500 000 tonna takarmánykukoricát kell importálnia, és a magyarországi, valamint ukrajnai vásárlásokhoz az állam támogatást nyújt. A minisztérium adatai szerint a 195 000 hektáron vetett kukoricából 168 000 hektáron okozott kárt a kedvezőtlen időjárás. A kukorica átlagos hozama hektáronként 1250 kilogrammra esett a tavalyi 4530 kilogrammról. A minisztérium arról is beszámolt, hogy a szárazság miatt az idei napraforgótermés 523 800 tonnára csökkent a tavalyi 1,15 millió tonnáról.

Kukorékolásbírság

Mintegy 650 lejnyi kukorékolásbírságot róttak ki egy parasztra a kakasa miatt Dél-Tirolban. A gazdát szomszédai perelték be, mert túl hangosnak találták baromfiudvara királyának hajnali ébresztőit. A paraszt a bírónak hiába bizonygatta, hogy korábban öt kakasa volt, és négyet éppen a szomszédok füle kedvéért levágott, de egyet mindenképpen meg akar tartani. Az ítélet ellen fellebbez, azzal érvelve, hogy kakas mindenképpen kell a baromfiudvar demográfiai szintjének megőrzéséhez. A perben támogatja Bolzano tartomány gazdaszövetsége.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1555
szavazógép
2007-12-04: Gazdakör - Incze Péter:

Borjúnevelés (Húsmarhatartás)

Húsmarhaborjúk — az anyatejtől gyorsan gyarapodnak
A húsmarhatartás egyetlen hozama a borjú, ezért az elletési időszak a legnagyobb szakmai odafigyelést igényli az élve születés biztosítása és a megszületett borjak megtartása érdekében.
2007-12-04: Nemzet-nemzetiség - Jeszenszky Géza:

Győzelem és vészharang

A magyar—román határ mindkét oldalán (régen ez úgy hangzott: a Királyhágón innen és túl) az érzelmeken és indulatokon túllépni tudó, az össznemzeti felelősségérzettől vezérelt emberek aggodalom és remény közepette várták a romániai európai parlamenti választásokat.