„Jószomszédság” és „testvérszeretet”

2012. augusztus 1., szerda, Jegyzet

Mindenekfölött az igazság! De vajon tudja, s jól tudja az ember, hogy mi az? A magyar ragaszkodik hozzá, mint életéhez. Még jobban viszont vélt igazához. Kész perbe szállni apjával-anyjával, testvérével, szomszédjával, munkatársával. Életét teszi rá.

 Arany Jánossal szólva: Jogát, úgymond, ő nem hagyja. Ebből kifolyólag szakadatlan a perpatvar, habár sok esetben szinte előre tudni, hogy fülemile-perről van szó, amelyből a szemben álló felek kifosztva, megalázva, legyőzötten kerülnek ki, és sohasem győztesen.
Örök sértettek, elégedetlenkedők s végső soron vesztesek ezek, lévén legfőbb jellemvonásuk, hogy összeférhetetlenek. Saját maguk romboló indulatainak, emberi kapcsolatokat bomlasztó erőinek áldozatai, mint az Arany által A fülemilében megidézett két szomszédos gazda, Péter és Pál, akik csak a naptárban férnek össze egymással, az életben soha. Erkölcsi törpeségük és rövidlátásuk folyton szítja bennük az egymás elleni irigységet és gyűlöletet, s az ily „felebarátok” készek azonnal bíróhoz fordulni, méltatlan s nemegyszer akár tőlük s nemzetüktől idegen földi hatalmasoktól megvásárolni igazukat.
A „jószomszédság” mellett a magyar jellem másik vonásáról, a „testvérszeretetről” is Arany fogalmazott meg eléggé észbe és szívbe nem véshető, máig szólóan érvényes figyelmeztetést a két Toldi testvér, Miklós és György történetén keresztül. Ez esetben viszont nem a hatalom igazsága jut érvényre, mint a két „jó” szomszéd történetében, hanem az igazság hatalma győzedelmeskedik, lévén hogy a bölcs földi király – s még inkább az égi – az igazságot, s nem az álnok György vélt igazát szolgálja.
Tapasztalni nap mint nap, hogy kis magyar világunkban, a magánszférában és a közéletben egyaránt lázító külső és belső szellemi-lelki elmaradottságot okoz a szomszédok s testvérek közötti örökös patvar, hiszen ilyen körülmények között csak a vélt igazukat keresik-kereshetik az egyének, intézmények, pártok, de jólét lehet ott, ahol igaz emberek alázattal s alapos felkészültséggel szolgálják a közjót, s irányt jelzőnek – Pál apostol szavaival élve – nem a láthatót, az ideig valót, hanem a láthatatlant, az örökkévalót tekintik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2012-08-01: Jegyzet - Kuti János:

Nagy nemzeti válogatott (Glossza)

Amikor Szász Jenő azt emlegette, hogy a sikeresség érdekében a romániai magyaroknak nemzeti válogatottat kellene létrehozniuk, elfelejtette megmondani, hogy konkrétan milyen sportágra gondolt. Bizonyosan valamelyik labdajátékra. Végigtanulmányoztam az összest, és azt találtam, hogy a kosárlabdát öten, a vízilabdát hatan plusz egy kapus, a kézilabdát heten és a kapus játsszák. Ezek után csakis a labdarúgásra gondolhatott, mert az áll a legközelebb az általa emlegetett tízes kerethez, amelyben mindenki benne lenne.
2012-08-01: Közélet - :

Băsescu: összeomlás veszélye fenyeget

A politikai csatározások beszüntetését kérte tegnap Traian Băsescu felfüggesztett államfő a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségtől (SZLSZ). Băsescu szerint az ország összeomlását okozhatják az elhúzódó politikai csaták, ezért felhívást intézett a politikusokhoz, hogy változtassanak hozzáállásukon. A felfüggesztett államfő szerint ideje, hogy az SZLSZ a kormányzással és az ország gazdasági prioritásaival foglalkozzék.