Külföldi hírek

2007. december 4., kedd, Világfigyelő
Újabb sztrájk Magyarországon

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csatlakozik a Liga Szakszervezetek által az egészségbiztosítási reform elleni december 15-re szervezett demonstrációhoz, illetve a december 17-től hirdetett sztrájkhoz; a tömörülés helyi szervezeteire bízza, milyen hosszú munkabeszüntetést tartanak — mondta el Kerpen Gábor elnök.

* Kétórás szolidaritási sztrájkot vagy együttes tiltakozó fórum szervezését javasolja többek között a Pedagógusok Szakszervezete a közoktatásban dolgozóknak a december 17-re meghirdetett sztrájk kapcsán. A közoktatásban dolgozók december 17-én a Liga Szakszervezetek akciójához való csatlakozásukat — belátásuk szerint — többféle módon fejezhetik ki: kétórás szolidaritási sztrájkkal vagy munkaidőn kívül rendezett összejövetelen.

Támogatás az egészségbiztosítási törvénynek

Nem rendeltek el kötelező parlamenti szavazást, de az MSZP-frakció egyhangúlag úgy döntött, támogatja az egészségbiztosítás reformjának a szocialista álláspontnak megfelelő modelljét, és mivel az ehhez szükséges módosító javaslatokról koalíciós megállapodás született, a törvényt a két frakció egyetértésben és együtt tudja megszavazni — mondta el Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport ülése után. v Gyurcsány Ferenc szerint jó megoldás született az egészségbiztosítás átalakításáról. A miniszterelnök-pártelnök erről a szocialisták frakcióüléséről távozóban nyilatkozott az MTI-nek. Arra a kérdésre, hogy értékelése szerint a szocialistáknak mennyiben kellett kompromisszumot kötniük az SZDSZ-szel az egészségbiztosítás átalakításának végleges változatáról, annyit válaszolt: minden megoldás kompromisszumok alapján születik meg. v A Fidesz közönséges politikai alkunak tartja a biztosítási rendszer átalakítását, a kórházi étkeztetésről megjelent kormányzati hirdetést pedig ócska porhintésnek — mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

Klímakonferencia az éghajlatváltozás ellen

A globális felmelegedés elleni lépéseket sürgető felhívással vette kezdetét tegnap az indonéziai Bali szigetén az ENSZ égisze alatt szervezett klímavédelmi konferencia. ,,Az éghajlatváltozás kulcsfontosságú kérdés az emberiség jövője szempontjából" — mondta Rachmet Witoelar, a vendéglátó ország környezetvédelmi minisztere. ,,Meg kell teremtenünk a szükséges politikai akaratot" — tette hozzá. Az Egyesült Államok építő hozzáállást ígért a kiotói felváltására tervezett új klímavédelmi egyezmény létrehozásához. Az Európai Unió amellett szállt síkra, hogy állapítsák meg a kibocsátás csökkentésének konkrét célértékét. A világ több mint 180 országából összesen tízezer előadó, aktivista és újságíró vesz részt az ENSZ égisze alatt megszervezett kéthetes konferencián.

A britek nem sikeresek Irakban

Az Irakban szolgáló brit csapatok nem érték el küldetésük célját, kivonulásuk után anarchiát és erőszakot hagynak hátra — mutat rá a brit alsóház védelmi bizottságának tegnap közzétett jelentése. A testület hangot ad annak a meggyőződésének, hogy a Bászra környékén uralkodó viszonylagos biztonság nem annyira a brit katonai kontingens jelenlétének, mint inkább milíciák és bűnöző bandák erőfölényének tulajdonítható.

Amerika elégedett Venezuelával

Hugo Chávez venezuelai elnök szocialista reformjainak elutasítása kedvező előjel a latin-amerikai ország szabadsága szempontjából — vélekedett tegnap a washingtoni Fehér Ház. Dana Perino szóvivő hangoztatta: az ország lakossága kifejtette véleményét, elutasította a Hugo Chávez által javasolt reformokat.

Kassai vizsgálat

Fasiszta önkényuralmi jelvények árusításáért indított vizsgálatot a szlovák rendőrség a hét végén Kassán két magyar és egy lengyel állampolgár ellen. A szabadlábon védekező személyeket azzal vádolják, hogy az egyik kassai szálloda halljában megrendezett régiségvásáron önkényuralmi jelképeknek minősülő régi katonai egyenruhákat, kitüntetéseket és egyéb, tiltottnak számító tárgyakat kínáltak eladásra. A szlovák vizsgálótiszt ismeretei szerint a lefoglalt jelképek többsége a gyanúsítottak által készített másolat, de a mintegy száz tárgy között egy Németországból származó darab is akad, mégpedig a II. világháborús német légierő, a Luftwaffe tiszti egyenruhájához tartozó öv csatja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-12-04: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

Továbbra is az érdeklődés előterében áll a Gripen svéd vadászrepülők vásárlásának ügye.
2007-12-05: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében holnap 19 órától Váta Loránd, a Tamási Áron Színház művésze Micsinyál maga rossz? című sanzonestjére várja a közönséget.