Mi, hol, mikor

2007. december 5., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében holnap 19 órától Váta Loránd, a Tamási Áron Színház művésze Micsinyál maga rossz? című sanzonestjére várja a közönséget.

Zene

A sepsiszentgyörgyi Park-komplexum Di Stefano bárjában holnap 20 órától Mikulás-napi dzsesszbuli lesz a megyei művelődési központ szervezésében. A Session Jazz Band és Nóra meghívottja Ioana Hărtescu (Quatar, Afrika). A belépő 5 lej.

Ünnepváró műsor

A Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által kisiskolások és óvodások részvételével szervezett karácsonyi előadás mai programja az új városi sportcsarnokban: Hófehérke Napközi Otthon (11 óra), Váradi József Általános Iskola (11.15 és 13), Napsugár Napközi Otthon (11.30), Néri Szent Fülöp Iskola (15), Gödri Ferenc Általános Iskola (13.15), Székely Mikó Kollé­gium (15.30).

Kistérségi kulturális napok

A holnapi program: 11 órától Szent Miklós-búcsú a berecki római katolikus templomban.

Táncház

a sepsiszentgyörgyi városi művelődési házban ma 20 órától. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. Házigazda és oktató: Tőkés Zsolt és párja.

Tudományos konferencia

Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban tartották a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáját, amelyen a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumot tizenhat tanuló képviselte kilenc dolgozattal a néprajz, történelem, földrajz-környezettudomány, irodalom és művészettörténelem és a társadalomtudományi szekcióban. Első díjat nyert Borcsa Imola és Ördög Ildikó Andrea XI. A osztályos tanuló a Múzeum a csűrben című, a bélafalvi Orbán Lázár-féle csűrmúzeumról készített dolgozatával. Irányító tanáruk Nagy-Babos Edit. Második díjat kapott Páll Emese és Demeter Emőke Céhek és céhhagyomány Kézdivásárhelyen című dolgozatáért (felkészítő tanár Nagy-Babos Tamás), Cserei Zoltán és Bokor Apor László Az audiovizuális technológiák hatása a gyermekek viselkedésére című pszichológiai tárgyú dolgozatért (felkészítő tanár Gyergyai Réka), Bögözi Tímea és Gáll Orsolya a Molnár Józsiás élete és hagyatéka címmel írt dolgozatért (felkészítő tanár Nagy-Babos Tamás és Bejan András). 2008 tavaszán tartják a budapesti Kutató Diákokért Országos Szövetség (TUDOK) által szervezett Kárpát-medencei döntőt, amelynek helyszíne ezúttal Gödöllő városa lesz.

(iochom)

Havas karácsony?

A meteorológusok hosszú távú előrejelzése szerint minden lehetőség adott arra, hogy idén valódi, havas, de nem túl szigorú telünk legyen. December átlaghőmérséklete megközelíti a sokévi átlagot, a normálisnál melegebb az ország nyugati vidékein lesz. A legtöbb hó az északi vidékeken várható, a többi országrészben a csapadékmennyiség is a szokott szinten alakul. Januárban az évszakhoz képest melegebb lesz a keleti országrészekben, a többi vidéken a sokévi átlag szintjén alakul a hőmérséklet. A legmelegebb napokon keleten akár 10 Celsius-fok is lehet, a legfagyosabb éjszakákon a központi és északi medencékben mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Nyugaton, északon és mifelénk a megszokottnál többet havazhat. Február vidékünkön a sokévi átlagnál alacsonyabb hőmérsékletekkel köszönthet be, másutt az évszaknak megfelelő lesz. A csapadékmennyiség az északi vidékeken bőségesebb a megszokottnál, máshol a normális szinten alakul.

Gyenes Emánuel másodszor a Dakaron

A MOL Románia és Gyenes Emánuel (Mani) szatmárnémeti motorversenyző immár második éve együtt indul a világ legnehezebb raliján, a Dakaron. Az, hogy az idei versenyen a kezdők között a 9., míg az összesített listán a 46. helyet szerezte meg, arra ösztönözte Manit, hogy ismét részt vegyen a versenyen. A MOL Románia pedig úgy döntött, jövőre is támogatja. 2008-ban a Dakar a 30. évfordulóját ünnepli. Motorosunk a regionális MOL Dakar Team tagjaként vesz részt a versenyen, csapattársai, Jaroslav Katriňák (Szlovákia), Varga Ákos (Magyarország) és Sagmeister Gábor (Szerbia). A Szalay Balázs/Bunkoczi László páros (Magyarország) autó, míg a Darázsi Zsolt/Morvai Zoltán/Kis Róbert hármas (Magyarország) kamion kategóriában indul.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2415
szavazógép
2007-12-04: Világfigyelő - Mózes László:

Külföldi hírek

Újabb sztrájk Magyarországon
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csatlakozik a Liga Szakszervezetek által az egészségbiztosítási reform elleni december 15-re szervezett demonstrációhoz, illetve a december 17-től hirdetett sztrájkhoz; a tömörülés helyi szervezeteire bízza, milyen hosszú munkabeszüntetést tartanak — mondta el Kerpen Gábor elnök.
2007-12-05: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk soha el nem múló fájdalmával tudatjuk, hogy a forrón szeretett, drága jó gyermek, szerető férj, édesapa, testvér, sógor, vő, keresztgyermek, keresztapa, koma, rokon, jó szomszéd, barát, nagybátya,
DÓCZÉ SÁNDOR
életének 36., házasságának 9. évében türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2007. december 6-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a csernátoni családi háztól a csernátoni temetőben.
A gyászoló család
4201904