Négy háromszéki a leggazdagabbak között

2007. december 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Négy háromszéki vállalkozó szerepel a Capital üzleti hetilap 2007-es toplistáján, mely Románia háromszáz leggazdagabb üzletemberét veszi számba.

Természetesen, ha ide számítjuk már a fővárosba települt Szarvadi Lorándot (de miért is ne tennők?). Négyük becsült összvagyona megközelíti a 120 millió dollárt. 42—46 millió dollárral Háromszék nyilvánosságot vállaló leggazdagabb vállalkozója a kézdivásárhelyi Bába György, a Cosmo üzletlánc alapítója.

Bába György

Követi őt a Szarvadi család 40 millió dollárra becsült vagyonnal, ők (társaikkal együtt) a Domo üzletláncot hozták létre, egyik közülük a szintén kézdivásárhelyi Hegedüs Ferenc, aki Háromszéken a harmadik, s vagyonát a Capital 32 millió dollárra becsülte.

Hegedüs Ferenc

Negyedik a kovásznai Costea család, az Ardealul pástétomgyár alapítóinak egyike. Ami közös bennük, hogy az elmúlt időszakban mind a négyen kivédték a lehetséges hanyatlást, nagyot léptek a fejlesztésben, eladták kezdeti vállalkozásaikat (Costeáék) vagy azok egy részét (Bába, Szarvadi és Hegedüs), s az így kapott pénzt új területeken fektették be.

A 38 éves Bába György Kézdivásárhelyen él, a kereskedelemben nehéz évnek számító 2006-ban a Domo üzletláncot működtető Primex cégnél lévő részvényei ötvenegy százalékát eladta a török Sabanci csoportnak, de megőrizte azok negyvenkilenc százalékát. A toplistát összeállítóknak azt nyilatkozta: személyes megvalósításnak tartja, hogy a cégbe egy stratégiai partnert sikerült bevonnia. Mint mondta, tavaly a Primex üzleti forgalma harmincmillió eurót tett ki, tavaly és idén pedig 3,6 millió eurós beruházást eszközöltek. S ha a kereskedelem nem hozott kielégítő eredményt, az ingatlanbefektetés kárpótolta Bábát, ezt befektetései legdinamikusabb ágazatának nevezte. A Nemere cégen keresztül, melynek a tulajdonosa, több üzletet, fővárosi területet, irodahelyiségeket vásárolt meg. Ingatlanügyletei tavaly 4,7 millió euróra rúgtak, ami össz-ingatlanbefektetéseit 17—18 millió euróra emelte. Mint mondta, további ingatlanügyletekre készül, de nem hagyja ott a tőzsdét sem, illetve újabb lehetőségeket latolgat, például az információtechnológia terén.

A Szarvadi család, Loránd és Zsuzsanna fő tevékenysége továbbra is a kereskedelem. A Capitalnak Szarvadi Loránd azt mondta: a Domóból történt részleges kilépés bankszámláik szerint is milliomosokká tette őket. Nem váltak meg teljesen cégüktől, a Hegedüs Ferenccel közö­sen alapított Dominusi Managementen keresztül a Domo-részvények 25 százaléka az övék. A Domónak idén sikerült az utóbbi öt év leggyorsabb fejlődését elérnie, az első kilenc hónapban 125 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított le. Üzlettársával, Hegedüs Ferenccel Szarvadi megvásárolta a bálványosi Best Western Szállodát, melynek felújítására és bővítésére több mint hétmillió eurót költenek.

Hegedüs Ferenc is főleg a kereskedelemből szerezte vagyona zömét, de mint előbb láttuk, új területen, a turizmusban látott jövőt, melyre érdemes pénzt költeni. A bálványosi szálló háromcsillagos volt, mikor megvásárolták, s négycsillagossá fejlesztik. Emellett új szárnyat is építenek hozzá.

A Costea család is az idegenforgalomba fektette a kovásznai pástétomgyár eladásából szerzett pénzének egy részét. Clermont nevű tündérvölgyi szállodájukat nemrég, november 10-én avatták fel. Costeáék a szállodai befektetés mellett hathektáros tehénfarmot hoztak létre, s tejfeldolgozásra is gondolnak. Nemkülönben sípálya építésére. Emellett területeket is vásároltak Kovászna és Brassó megyében. Mint a Capitalnak elmondták, ezek egy részén építeni fognak, más részüket a megfelelő időben továbbadják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4152
szavazógép
2007-12-05: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Adventben Gidófalván

Oltfej kapujának településein adventi hangulatot tapasztalunk: az előbbre jutásért való küzdelemben most mindenki egyetértett. Gidófalvától, a községközponttól remélhető anyagi támogatás, a tanácsnak kell oly módon osztania, hogy jusson is, maradjon is.
2007-12-05: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Ingatlanfejlesztésben utaznak