Ingatlanfejlesztésben utaznak

2007. december 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Országos szinten is jelentős ingatlanfejlesztésbe fogtak a Domo üzletlánc részvényeinek nagy részét értékesítő kézdivásárhelyi üzletemberek. Szarvadi Loránd és Hegedüs Ferenc a főváros északnyugati részén százhektáros területet vásárolt, a tervek szerint itt ezer lakrészt és ezer villát építenek, de Sepsiszentgyörgy határában is kétszáz házas fejlesztésbe vágtak bele.

Szarvadi Loránd

Szarvadi Loránd az elkövetkező évek üzletének tartja az ingatlanfejlesztést, amely a főváros környékén négy-öt év múlva talán túlfűtött lesz, szűkebb pátriánkban azonban akár hosszabb távon is lehet gondolkodni. A kézdivásárhelyi üzletember kérdésünkre megerősítette több fővárosi szaklap értesülését, miszerint Bukarest központjától mintegy tizenöt kilométerre százhektáros területet vásároltak. Itt társasházakat, illetve villákat építenek, összesen mintegy kétezer lakást, ám ehhez külföldi ingatlanfejlesztési szakcégeket keresnek, melyek kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnének a vállalkozásban, és szakszerűen hajtanák végre a beruházást. A Domo vezetése ugyanis még leköti Szarvadi idejének nagy részét. Nem úgy a Sepsiszentgyörgy északi kijáratánál megvásárolt tízhektáros terület esetében, ahol készül már az általános rendezési terv, s tavaszra a közművesítés is elkezdődhet. Itt az üzletemberek egy kétszáz házas lakóparkot építenének, elképzelés szerint — mert egy jóval kisebb volumenű beruházásról van szó, mint a fővárosban — saját fejlesztésben. Ami egyben nem jelenti azt, hogy teljesen saját pénzből is, hiszen a rendelkezésre álló anyagi forrásokat elsősorban a területek felvásárlására fordították. ,,De pénz van a bankoknál, főleg ha jó üzleti tervvel állunk elő" — érvelt Szarvadi, aki érdeklődésünkre egyben azt is előrevetítette, hogy néhány éven belül minden bizonnyal kivonulnak az üzletláncbizniszből. Mint ahogy a Domót megszerző befektetési alap is néhány év múlva egy stratégiai befektetőnek adhatja át az üzletláncot, s ha a céget a londoni tőzsdén is jegyzik, új szakasz kezdődhet a fejlődésében.

A kézdivásárhelyi üzletemberek első, bálványosi ingatlanfejlesztésének induló szakasza egyébként a finishez közeledik, a 112 szobás szállodát még jövő nyár előtt szeretnék átadni, a mögötte épülő konferenciaközpont szalagvágására azonban még legalább egy évet kell várni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-12-05: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Négy háromszéki a leggazdagabbak között

Négy háromszéki vállalkozó szerepel a Capital üzleti hetilap 2007-es toplistáján, mely Románia háromszáz leggazdagabb üzletemberét veszi számba.
2007-12-05: Pénz, piac, vállalkozás - Bodor János:

Módosítani kell az üdülőjegyek törvénytervezetét

A tündérvölgyi Clermont Szálló Millennium Termében hétfőn a Román Kereskedelmi és Iparkamara, a WBF/GTZ (a német kormány gazdaságot és humán erőforrást fejlesztő programja), valamint a turisztikai ügynökségek és az utazási irodák országos szövetségei közös szervezésében tartott vitafórumon...