Koszovó függetlensége nem képezi alku tárgyát

2007. december 5., szerda, Világfigyelő

Koszovó függetlenné nyilvánítása nem képezi alku tárgyát, és Washington, valamint Brüsszel teljes támogatása mellett fog megtörténni ― szögezte le a koszovói miniszterelnök tegnap egy Brüsszelben tartott Balkán-fórumon.

Agim Ceku megfogalmazása szerint a függetlenséget kinyilvánító lépésre az Egyesült Államokkal és Európá­val való ,,teljes együttműködés" jegyében kerül majd sor. ,,Nem egyoldalú függetlenségi nyilatkozatról beszélünk, hanem összehangolt függetlenségi nyilatkozatról" ― jelentette ki Ceku. Azt nem közölte, mikor kerül erre sor, csak annyit mondott, hogy a december 19-re tervezett ENSZ biztonsági tanácsi vita után. A koszovói kormányfő kitért arra is, hogy a koszovói szerbek biztonságát garantálni fogják az új államban. Ceku szerint Koszovó jövőjére az úgynevezett Ahtisaari-terv kínálja a legjobb megoldást.

A finn Martti Ahtisaari által az ENSZ számára készített jelentés értelmében Koszovó­nak nemzetközileg ellenőrzött módon kellene függetlenné válnia. Az oroszok a Biztonsági Tanácsban megakadályozták a terv elfogadását, és az amerikai―EU―orosz nemzetközi ,,trojka" közvetítésével ezután folytatott maratoni tárgyalásokon Szerbia nem tudott megállapodni a koszovói albánokkal. A szerbek csak a széles körű autonómiáig mentek volna el, az albánok azonban nem engedtek a függetlenség követeléséből. A ,,trojka" jövő hétfőn teszi le Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár asztalára az eredménytelen tárgyalássorozatról szóló jelentést.

Az elvben ma még Szerbiához tartozó tartomány nemzetközi (ENSZ- és NATO-) ellenőrzés alatt áll azóta, hogy az észak-atlanti szövetség légicsapásai 1999-ben szétzúzták a szakadár koszovói albánok ellen indított, etnikai tisztogatással szennyezett szerb hadjáratot. Koszovó lakossága 90 százalékban albán, 10 százalékban szerb.

Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes egy tegnapi tévéinterjúban azt mondta: soha nem késő a megoldás keresése. De bármi történjen is, szerinte Szerbia nem fog erőszakhoz folyamodni, mert az ,,nagyon rossz jelzés lenne a világnak".

Barroso egységes álláspontot sürget

Sürgette José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, hogy az Európai Unió tagországai helyezkedjenek egységes álláspontra abban a kérdésben, hogyan reagáljon az EU, ha Koszovó esetleg egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét. Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor ― egy kérdésre válaszolva ― Barroso azt is jelezte, hogy ez a tagországok ügye. Fico azt erősítette meg, hogy Szlovákia azok közé az EU-tagállamok közé tartozik, amelyek alig tartják elképzelhetőnek, hogy elismerjenek egy függetlenségét egyoldalúan kikiáltó országot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2007-12-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Teszári betáblázta részvényeit
Az RCS & RDS tulajdonosa a cég törzstőkéjének közel nyolcvan százalékát táblázta be egy nagyméretű hitel érdekében.
2007-12-05: Világfigyelő - x:

Bizalmat szavazott a kormánynak a szlovák parlament

Elfogadta a szlovák parlament a kormány jövő évi költségvetésének tervezetét, egyszersmind ― a miniszterelnök indítványa nyomán a költségvetési szavazással egybekötve ― Robert Fico kormányának is bizalmat szavazott tegnap este.