Hírbörze

2007. december 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Teszári betáblázta részvényeit

Az RCS & RDS tulajdonosa a cég törzstőkéjének közel nyolcvan százalékát táblázta be egy nagyméretű hitel érdekében.

A hazai távközlési piac egyik legjelentősebb szereplője, a nagyváradi Teszári Zoltán tulajdonában lévő cégnek nem sikerült a londoni tőzsdén jegyeztetnie papírjait, így további fejlesztéseit egy közel félmilliárdos hitelkonstrukcióból kívánja fedezni — adja hírül a ZF. A cég a hazai mobiltelefon-hálózatát mintegy 200 millió eurós beruházással kívánja fejleszteni, de több regionális fejlesztésben is érdekelt. Egy felmérés szerint a távközlési cég piaci értéke 1,65 milliárd euróra rúg, itthon és több környező országban mintegy ötmillió előfizetője van szolgáltatásainak, tavalyi bruttó jövedelme megközelítette a háromszázmillió dollárt.

Egyre több pénzt küldenek haza

A jegybank előrejelzése szerint idén csak decemberben több mint egymilliárd eurót küldenek haza a külföldön dolgozó romániai vendégmunkások. Tavaly egyébként nem kevesebb, mint 4,794 milliárd euró került ilyen úton az országba, ami az idegen tőkeberuházások mintegy felét teszi ki, az idei első kilenc hónap adatai pedig (közel négymilliárd euróval mintegy 700 millióval több, mint a tavalyi hasonló időszakban) további növekedést vetítenek előre. Becslések szerint a több millió vendégmunkás által hivatalosan hazaküldött összegek az egymilliárdos küszöböt már 2001-ben meghaladták, egyes szakértők szerint az ebből származó fogyasztásnövekedés egyik számottevő motorja a hazai gazdaság fejlődésének.

Feltörekvők a tőzsdén

A tőzsdére menetel egyre inkább az úgynevezett feltörekvő piacok cégei körében népszerű: az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég szerint az elsődleges kibocsátások, az úgynevezett IPO-k világpiacán az elmúlt negyedévben negyvenszázalékos részt hasítottak ki a nagy feltörekvő államok, így Brazília, India, Kína és Oroszország vállalkozásai. Ezen országokból június—szeptemberben összesen száztizennyolc vállalkozás jelentkezett tőzsdei megmérettetésre, és 27 milliárd dollár értékben kínáltak megvételre részvényeket. Az idei első háromnegyedévben az ilyen tőzsdei akcióik összértéke elérte a 75 milliárd dollárt, azaz a tavalyi év azonos időszakához képest megkétszereződött. A tanácsadó egyik szakértője szerint elsősorban azért csapott magasra a feltörekvő nagy államok IPO-hulláma, mert a nagyütemű növekedés gyorsan növeli a finanszírozási igényeket is. Bukarestben a tavaly három, idén egyetlen IPO sem volt, most készítik a medgyesi Transgaz felvitelét.

(MTI/AOF—i.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4207
szavazógép
2007-12-05: Pénz, piac, vállalkozás - Bodor János:

Módosítani kell az üdülőjegyek törvénytervezetét

A tündérvölgyi Clermont Szálló Millennium Termében hétfőn a Román Kereskedelmi és Iparkamara, a WBF/GTZ (a német kormány gazdaságot és humán erőforrást fejlesztő programja), valamint a turisztikai ügynökségek és az utazási irodák országos szövetségei közös szervezésében tartott vitafórumon...
2007-12-05: Világfigyelő - x:

Koszovó függetlensége nem képezi alku tárgyát

Koszovó függetlenné nyilvánítása nem képezi alku tárgyát, és Washington, valamint Brüsszel teljes támogatása mellett fog megtörténni ― szögezte le a koszovói miniszterelnök tegnap egy Brüsszelben tartott Balkán-fórumon.