Csökken a külföldiek érdeklődése a magyarországi munkavállalás iránt

2007. május 29., kedd, Világfigyelő
Magyarországon az idei első negyedévben összesen 12 600 külföldi kapott munkavállalási engedélyt, illetve regisztráltatta magát, a múlt év hasonló időszakában 16 400 ― derül ki a Szociális és Munkaügyi Mi­nisztériumban készült szakmai tanulmány táblázatából.
Az idei első negyedévben 1180 zöldkártya-igazolást adtak ki, ezt európai uniós tagországok állampolgárai kaphatják meg, ha az európai uniós tagság időpontjában vagy azt követően már rendelkeznek legalább egyéves legális munkaviszonnyal. A zöldkártya a továbbiakban szabad munkavállalásra ad lehetőséget. A múlt év első negyedé­ben a román állampolgárok még ilyen zöldkártyára nem voltak jogosultak, akkor ötven ilyen igazolást adtak ki főként német és osztrák munkavállalóknak. Az idei első negyedévben viszont már csaknem 1140 román állampolgár is kiválthatta ezt a kártyát. Az idén az első három hónapban 8550 munkavállalási engedélyt adtak ki, jóval kevesebbet, az előző év azonos időszakában kiadott 12 480-hoz képest. A szezonális engedélyek száma a két időszakban körülbelül ugyanannyi, háromszáz körüli volt.
A munkavállalási engedélyek nagyarányú csökkenése leginkább azzal magyarázható, hogy a román munkavállalók az idén az első negyedévben csak 4520 munkavállalási engedélyt kértek, egy évvel ezelőtt az első negyedévben viszont csaknem 8000-et, annak ellenére, hogy az idén január elsejétől a román és bolgár munkavállalók 219 szakmában a munkaerő-piaci helyzet mérlegelése nélkül kaphatják meg az engedélyt. Mindez a szakmai elemzések szerint egyértelműen mutatja, hogy csökkent a román állampolgárok érdeklődése a magyarországi munkavállalás iránt, eszerint más országokat részesítenek előnyben. Még a Magyar­országon ugyancsak hagyományosan nagy létszámban munkát vállaló ukrán állampolgárból is kevesebb érkezett az idén az első negyedévben. Ebben az időszakban 1640 munkavállalási engedélyt adtak ki számukra, egy évvel korábban pedig 2090-et. A régi európai uniós tagországokból is csökkent a Magyarországon munkavállalási engedélyt kérők száma, az idei adat 320, az egy évvel korábbi 540.
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2007-05-29: Közélet - Kuti János:

Sok beszéd, ­szemétség… (A múlt hét)

Mikor Băsescu megnyerte a népszavazást, és bement a Cotroceni-palotába, azt mondta finoman az ideiglenes elnök Văcăroiunak, hogy: Văcă…roiu!!! Ami olyasmit jelent magyarul, hogy: Văcăroiu…mars!!!
2007-05-29: Világfigyelő - x:

Gyurcsány és Fico találkozója

A szlovák külügyminisztérium tegnap megerősítette, hogy dolgoznak Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kétoldalú találkozójának előkészítésén. Erre június 18-án, a visegrádi országok miniszterelnökeinek Pozsonyban esedékes csúcstalálkozóján kerül majd sor — értesült az MTI pozsonyi tudósítója.