Gyurcsány és Fico találkozója

2007. május 29., kedd, Világfigyelő
A szlovák külügyminisztérium tegnap megerősítette, hogy dolgoznak Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kétoldalú találkozójának előkészítésén. Erre június 18-án, a visegrádi országok miniszterelnökeinek Pozsonyban esedékes csúcstalálkozóján kerül majd sor — értesült az MTI pozsonyi tudósítója.


Gyurcsány Ferenc és Robert Fico tavaly október 10-én találkozott Visegrádon, ahol Ma­gyar­ország Szlovákiának adta át a soros V4-es elnökséget. Akkor a két miniszterelnök kétoldalú találkozója is benne volt a visegrádi csúcstalálkozó programjában, de Gyurcsány Ferenc végül elállt szándékától. Ennek okairól azt lehetett tudni, hogy Gyurcsány egyebek között azért nem kíván kétoldalú megbeszélést folytatni az akkor alig néhány hónapja hivatalba lépett szlovák partnerével, mert Fico a magyarellenes kirohanásairól ismert, külföldön is szélsőséges nacionalistaként számon tartott Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét választotta egyik koalíciós partnerének. Gyur­csány Ferenc a visegrádi csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, több időre van szükség, mielőtt szlovák—magyar kétoldalú találkozóra sor kerülhet, mert a két fél jelenleg gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit.
A magyar és a szlovák miniszterelnök időközben többször vett részt közös nemzetközi fórumokon, de kétoldalú megbeszélésükre azóta sem került sor, így a június 18-i találkozó kettejük első négyszemközti megbeszélésének ígérkezik, és várhatóan igen nagy érdeklődésre tart majd számot, mert elemzők szerint a két ország viszonyát tavaly augusztus óta a Nyitrán megvert magyar nemzetiségű egyetemista, Malina Hedvig ügye is beárnyékolja. Ján Skoda szlovák külügyi szóvivő tegnap azt mondta, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök kétoldalú megbeszélésének napirendjén szerepel majd a határon átnyúló együttműködés kérdése, az Ipoly-hidak újjáépítésének terve is.
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2007-05-29: Világfigyelő - x:

Csökken a külföldiek érdeklődése a magyarországi munkavállalás iránt

Magyarországon az idei első negyedévben összesen 12 600 külföldi kapott munkavállalási engedélyt, illetve regisztráltatta magát, a múlt év hasonló időszakában 16 400 ― derül ki a Szociális és Munkaügyi Mi­nisztériumban készült szakmai tanulmány táblázatából.
2007-05-29: Világfigyelő - x:

Románok a spanyol önkormányzatokban

A szocialisták nyerték a legtöbb mandátumot a hét végi spanyolországi helyhatósági választásokon, de összesítve 0,7 százalékkal kevesebb szavazatot kaptak, mint fő konzervatív ellenfelük.