VisszajelzésA zárt osztályról

2007. június 15., péntek, Nyílttér
Van egy latin mondás: audiatur et altera pars (hallgasd meg a másik felet is). A Háromszék június 8-án Történet a zárt osztályról címmel közölt egy írást, amelynek szerzője, Demeter J. Ildikó azt sugallja, hogy a doktornő elmenekült a felelősségre vonás vagy saját lelkiismerete elől.

Valójában a tavaly decemberben beprogramozott szabadságomat töltöttem, és eszemben sem volt bármi elől is menekülni. Szívesebben néztem volna szembe a ,,beteglopás" rágalmával...

Ez év május 17-én fektettem be az osztályra a 24 éves V. SZ. nőbeteget súlyos depresszióval, öngyilkossági késztetéssel, a táplálék teljes visszautasításával. Tíz napig próbálkoztam gyógyszeres kezeléssel, perfúzióval, a tápanyagveszteség aminosavoldatos pótlásával, de ez egy idő után elégtelen volt. Értésére adtam az édesanyának, nagybácsinak és férjnek (aki időközben szintén bekerült), hogy a fiatalasszony állapota életveszélyes, és javasoltam továbbküldését a marosvásárhelyi klinikára. Ezt ők elutasították, de egyéb alternatívát nem kínáltak. Időközben a pszichológiai vizsgálat is igazolta a beteg súlyos, önveszélyes állapotát. Létrehoztunk egy háromtagú konzíliumot (dr. Ercse Ferenc pszichiáter szakorvos, Pásztor Boglárka pszichológus és jómagam részvételével), és hétfőn dr. Albert István kórházigazgató beleegyezésével a pácienst elküldtük a marosvásárhelyi I-es számú Pszichiátriai Klinikára prof. dr. Gábos felügyelete alá, ahol azóta állapota javult is. Ha a beteget hazaengedem, semmi nem szavatolta, hogy idejében beutalják Csíkszeredába: nem vállalhattam a felelősséget a befejezetlen kezelés és az akut öngyilkossági veszély miatt a szakfelügyelet nélküli szállításért. Úgy érzem, nekem mindenekfelett a beteg érdekeit kell szolgálnom, akkor is, ha a hozzátartozó ezt akadályozni próbálja. Az én lelkiismeretem tiszta. Talán a hozzátartozók is végezhetnének hasonló lelkiismeret-vizsgálatot a vádaskodások helyett.

Dr. GURKA TÜNDE pszichiáter főorvos

Szerk. megj. A doktornő szabadságának említésével eszünkbe sem jutott menekülésre célozni, egyszerűen közölnünk kellett, hogy miért nem az ügyet leginkább ismerő kezelőorvos nyújt tájékoztatást az esetről.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1181
szavazógép
2007-06-15: Nyílttér - x:

Az utca hangja

PAKUCS ETELKA, Nagyborosnyó. A sepsiszentgyörgyi nyugdíjasok nagy szeretettel fogadták az Eger környéki Szűcs és Mónosbél lakóit, akik nagy része először jött tájainkra. Kedves estét töltöttünk együtt Sepsiszentgyörgyön, szép kirándulást tettünk a Szent Anna-tónál. Jövet a falumban kedves meglepetés, terített asztal várta igencsak jó hangulatba került vendégeinket.
2007-06-15: Nyílttér - x:

Kárpótlás helyett kálvária (Szóvá tesszük)

Levélben fordult hozzánk olvasónk közérdekű ügyben, érdemes idézni az esetleírást. A hivatali szívtelenség iskolapéldája lehetne, a magyar hatóságoknak nem válik becsületére, hogy a kárpótlási ügyekben nincsenek tekintettel a szóba jöhető kérvényezők életkorára és a kisebbségi létkörülmények megannyi csapdájára, mikor valamit úgymond nyújtani akarnak. (b. kovács)