JegyzetA Nagy Medve ébredése

2007. december 6., csütörtök, Világfigyelő

Nehéz megkerülni az Oroszországban folyó események átgondolását. A szétesett Szovjetunió maradéka — még mindig a világ legnagyobb területű állama —, Oroszország anyácska újra világhatalmi babérokra törekszik.

Teheti, hiszen a bekebelezett Szibériával, a birtokában tartott közép-ázsiai köztársaságokkal és az általa továbbra is ellenőrzött FÁK-államokkal a földkerekség legnagyobb kőolaj- és földgázkincsét birtokolja. És diktál. Ha már nem megy diplomáciailag (katonailag sem nagyon), hát megy energiapolitikával. Sakkban tartja a világot, de Európát biztosan igen.

Ehhez egy új cár kellett! Putyin méltó utóda mind Nagy Péternek, mind Leninnek, mind Sztálinnak, ezerszer okosabb Gorbacsovnál, Brezsnyevnél, Hruscsovnál: ő a KGB legjobb ,,terméke", aki a labilis idegrendszerű Jelcint úgy váltotta fel a birodalom élén, hogy teljesen szabad kezet kapott ambíciói érvényesítésére. Ma még nem lehet tudni pontosan, hogy a vasárnapi kétharmados parlamenti választási győzelme után mire is készül, egy dolog viszont biztos: Oroszországban nincs igazi ellenlábasa. Lehet, hogy miniszterelnökként fogja irányítani a Nagy Medvét, lehet, hogy ,,nemzetvezérként" fog gyakorolni megfellebbezhetetlen főhatalmat, de az is lehetséges, hogy fölénye birtokában alkotmányt módosíttat, s örök időkre (élete végéig) elnökké, illetve cárrá választatja magát.

Ez egy érdekes dolog. A szelíd lelkű oroszok, ruszkik mindig is atyuskákra vágytak, akik pontosan és visszavonhatatlanul megmondták nekik, mit is kell tenni. Lehettek azok német származékok (a Romanovok), lehettek grúzok és félig zsidók (Lenin, Sztálin), a lényeg az volt, hogy a birodalom létezzék és fungáljon.

Csinovnyikjaival, párttitkáraival, marsalljaival egyetemben.

A vasárnapi választások tisztaságát az egész világ vitatja (az ő dolga!), s nevetséges, hogy a valódi ellenzéket ki is zárták a verseny lehetőségéből, Putyin mégis elégedetlen, mert ő nem kétharmados, de legalább háromnegyedes győzelemre számított. Tehát valami még sincs rendben, attól függetlenül, hogy a Moldovához tartozó Transznisztriában is lehetett szavazni a Nagy Cárra, s nyilván Kalinyingrád tartományban is, mely valamikor — Königsberg székvárossal — kelet-Poroszország vala, teljesen német lakossággal, melynek menekített populációját az utolsó csecsemőig belebombázták a Balti-tengerbe hős és humánus oroszaink. Tehát Putyin győzött és győzni fog, de jó lenne odafigyelni őkelmére, hiszen a KGB-s főnök ennél is nagyobb tettekre képes. Akkor is, ha Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök kebelbarátja és a ,,demokrácia elkötelezett híve". A Nagy Medve felébredt, és málnászni indul.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2007-12-06: Világfigyelő - x:

A Mikulás gyermekkora

Finnország új fegyvert vetett be a harcban, amelyet a Mikulás kizárólagos képviseletéért folytat: filmet készített a Mikulás gyermekkoráról.
2007-12-06: Világfigyelő - Mózes László:

Külföldi hírek

Ki kell állni a határon túli magyarokért
Nem szabad hagyni, hogy a határon túli magyarok elszigetelődjenek a magyarországiaktól ― erről a kettős állampolgárságról szóló népszavazás harmadik évfordulóján beszélt Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke Budapesten az egyház zsinati tanácsának ülésén.