Külföldi hírek

2007. december 6., csütörtök, Világfigyelő
Ki kell állni a határon túli magyarokért

Nem szabad hagyni, hogy a határon túli magyarok elszigetelődjenek a magyarországiaktól ― erről a kettős állampolgárságról szóló népszavazás harmadik évfordulóján beszélt Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke Budapesten az egyház zsinati tanácsának ülésén.

Bölcskei Gusztáv emlékeztetett arra, hogy három éve az MRE nem értett egyet a népszavazás kérdésfelvetésével; a referendum eredménye viszont a magyarságra nézve szerinte káros következményekkel járt, mert nem adott elegendő lehetőséget a külföldi magyarok számára az érvényesülésre az anyaországban. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott keddi egyházi vezetői találkozón nem esett szó erről az eseményről, ami a határon túli magyarok sorsát hosszú távon meghatározza a Magyarországgal tartott kapcsolatban.

Orbán Viktor pert nyert

Jogerősen pert vesztett tegnap a Fővárosi Ítélőtáblán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Orbán Viktorral szemben abban a személyiségi jogi perben, amelyet a tárca indított a Fidesz elnöke ellen, amiért egy televíziós interjúban azt mondta: a rendőrség nyilvánvalóan politikai utasításra és nyomásra hajtott végre brutális akciókat 2006. október 23-án. A másodfokú bíróság ― az elsőfokú döntéssel egybehangzóan ― arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ellenzéki politikus a kifogásolt kijelentésekben véleményt mondott, amely nem ment túl a törvényes határokon. Az ítélet kihirdetését követően Schiffer András, aki a Társaság a Szabadságjogokért megbízásából képviselte az alperest, újságíróknak arról beszélt, egyfelől örül, hogy számukra kedvező ítélet született, másrészt úgy véli: tarthatatlan helyzethez vezet, ha a polgári törvénykönyv továbbra is ugyanúgy szabályozza a közhatalmi szervek bírálhatóságát, mint másokét.

Kihallgatták Hedvig lehetséges támadóját

Tanúként hallgatták ki tegnap Szlovákia legfőbb ügyészségén Robert Bencit, akit a Nyitrán tavaly megvert magyar egyetemista a fantomkép alapján egyik támadójaként jelölt meg, s aki ellen egy másik tanú is a bűnösségét erősítő vallomást tett. Állítása szerint Malina Hedviget két bőrfejű tavaly augusztusban azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség nem hisz a sértettnek, ellenkezőleg: azzal gyanúsítják, hogy panaszával félrevezette a hatóságot. Az ügyben most a legfőbb ügyész által kinevezett különcsoport vizsgálódik, de még mindig nem a tetteseket keresi, hanem azt firtatja, vajon hiteles-e vagy sem Malina Hedvig panasza.

Merkel aggódik az EU-ért

Angela Merkel német kancellár (felvételünkön) szerint a Nicolas Sarkozy francia elnök által szorgalmazott földközi-tengeri unió hosszú távon az Európai Unió széteséséhez vezethet. A kancellár egy Berlinben rendezett Európa-politikai konferencián tegnap kifejtette: kétségei vannak a francia tervvel kapcsolatban. Szerinte az hosszú távon az EU központi elemeinek működését veszélyeztetheti, és nemkívánatos robbanóenergiákat szabadíthat fel.

Irán ünnepel

Irán nukleáris programjának ügyében ,,győzelmi jelentéssel" ér fel az amerikai hírszerzés új jelentése, miszerint az ország 2003 őszén felhagyott azzal a törekvésével, hogy atomfegyvert hozzon létre ― mondta tegnap Mahmúd Ahmadinezsád elnök. ,,Ez kegyelemdöfés azoknak, akik az elmúlt néhány évben a fenyegetettség és az aggodalom érzését terjesztették a világban nukleáris fegyverekről szóló hazugságokkal "― fogalmazott az iszlám köztársaság elnöke.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2007-12-06: Világfigyelő - Magyari Lajos:

A Nagy Medve ébredése (Jegyzet)

Nehéz megkerülni az Oroszországban folyó események átgondolását. A szétesett Szovjetunió maradéka — még mindig a világ legnagyobb területű állama —, Oroszország anyácska újra világhatalmi babérokra törekszik.
2007-12-07: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zene
* A VII. Háromszék Nemzetközi Kamarakórus Fesztivál mai programja a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban: 18 órától a székelyudvarhelyi Musica Sacra, a kovásznai Pastorala, a kézdivásárhelyi Cantus, a brassói Jugendbachchor, a miskolci Bartók Kórus, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica, a Snaps Vocal Band, a Laudate és a Vox Humana lép fel.