FotókiállításCigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában

2007. december 8., szombat, Roma szombat

Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában címmel nyílt fotókiállítás Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának első születésnapján, október 29-én.

A tárlaton a Svédországban élő Rosario Ali és a sepsiszentgyörgyi Henning János fényképei láthatók, előbbi nyugati jólétben, utóbbi erdélyi, székelyföldi, gyötrődve élő emberek sorsára villant.

Az 1984-ben Szicíliában született Rosario Ali — aki egyébként a stockholmi egyetemen tanul politológiát, és a cigány származású nagyapja által alapított, svédországi Romani Glinda című lap fotósa ― képein elegánsan öltözött embereket látunk zenélni, táncolni, énekelni vagy akár sziesztázni egy tágas lakókocsi előtt, ezzel szemben Henning János fotóművész felvételein meghatározó a nyomor. A két, egymástól radikálisan különböző életvitelt az anyagi és ebből fakadóan a mentális különbségek teszik élesen szemben állóvá, noha ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az itteniekben kevesebb lenne az életkedv, mint az ottaniakban. Két életforma tárul elénk, megdöbbentő a kontraszt, s nincs olyan szemlélő, ki ne szeretné, hogy az őrkőiek is olyan minőségű életet éljenek, mint nyugati sorstársaik. És ki ne kívánná azt, hogy a szentgyörgyi, erdélyi cigány gyermekek is olyan érdeklődéssel lapozzák a könyvet, miként Rosario Ali fotóján a gyermek?

A vizuális élmény mellett e kiállítás kapcsán talán el lehet töprengeni az erdélyi cigánykérdés megannyi megoldhatatlan, illetve nehezen megoldható problémáján. Elég megemlítenünk csupán a magas fokú írástudatlanságot, az ebből származó kiszolgáltatottság számtalan kínjával. Biztosan változtatni kellene az itteni cigányok civilizációs szintjén, miközben valahogyan át kellene menteni azt a kulturális hagyatékot, amely az itteniek örökségéhez tartozik. Hogyan? Miként? Ez a kérdés már túlmutat e kiállítás keretein, viszont sokaknak kellene gondolkodniuk a lehetőségeken.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1553
szavazógép
2007-12-07: Közélet - Farkas Réka:

Merre tovább, romániai magyarság? (Közvitára bocsátott közvélemény-kutatás)

Az erdélyi magyarság politikai vélekedéseiről készített közvélemény-kutatást a kolozsvári Desiré Alapítvány Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának felkérésére.
2007-12-08: Roma szombat - Farcádi Botond:

Nyilvántartásba kerülnek (Pro Nobis Egyesület)

Legalább 263 romát segít a Pro Nobis Egyesület abban, hogy a lakosság-nyilvántartó hivatal kiállítsa nekik a születési bizonyítványt, illetve a személyazonossági igazolványt.