Pro Nobis EgyesületNyilvántartásba kerülnek

2007. december 8., szombat, Roma szombat

Legalább 263 romát segít a Pro Nobis Egyesület abban, hogy a lakosság-nyilvántartó hivatal kiállítsa nekik a születési bizonyítványt, illetve a személyazonossági igazolványt.

Kernászt Huba, a Pro Nobis Egyesület vezetője a Há­romszéknek elmondta: elnyerték az erre vonatkozó Phare-pályázatot, így várhatóan januárban megkezdik a munkát. A program összértéke 54 306 euró, ebből 48 500-at Phare-alapokból kap az egyesület. A maradék önrészt legutóbbi ülésén kiutalta a Kovászna Megyei Tanács.

Azokról a romákról gondoskodnak ekképp, akiknek nincs keresztlevelük vagy személyazonossági igazolványuk, ráadásul anyagi lehetőségeik sem engedik meg, hogy a megyeszékhelyre utazva maguk oldják meg a helyzetet. Azt a legalább 263 személyt, akit az egyesület támogatni fog, a sepsiszentgyörgyi, nagyborosnyói, kőröspataki, előpataki, hidvégi, baconi és bölöni romák közül választják ki. ,,Előreláthatólag lesznek gondjaink a szelekcióval, hiszen többeknek nincs személyi igazolványuk, mint ahány embernek segíteni tudunk" — fejtette ki Kernászt Huba. A szelekciós gondokat enyhítendő azonban az egyesület minden településről alkalmaz majd egy roma nemzetiségű lakost, aki segít a lebonyolításban, hiszen a helybeliek ismerik igazán a helyzetet. Ezt a személyt előbb kiképezik, megtanítják, hogyan kell segítenie a többieken.

Az biztos, hogy az első szakaszban a romáknak nem kell befáradniuk a lakosság-nyilvántartó irodához, hiszen a hivatal és az egyesület munkatársai fényképezőgéppel és űrlapokkal kiszállnak a helyszínre. Azt még nem tudni, hogy az igazolvány átvételekor be kell-e menniük a megyeszékhelyre, az egyesület vezetői mindenesetre azt szeretnék, hogy ők vigyék ki az iratokat a településekre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1635
szavazógép
2007-12-08: Roma szombat - Mózes László:

Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában (Fotókiállítás)

Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában címmel nyílt fotókiállítás Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának első születésnapján, október 29-én.
2007-12-08: Roma szombat - Demeter J. Ildikó:

Francia segítséget várnak

Szociális térre is ki szeretné terjeszteni az eddig nagyrészt kulturális és tanügyi jellegű együttműködést a francia testvértelepülésekkel Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármester, aki a hazai municípiumok szövetségének megbízottjaként nemrég decentralizációval foglalkozó szemináriumon vett részt a franciaországi Nantes-ben.