Francia segítséget várnak

2007. december 8., szombat, Roma szombat

Szociális térre is ki szeretné terjeszteni az eddig nagyrészt kulturális és tanügyi jellegű együttműködést a francia testvértelepülésekkel Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármester, aki a hazai municípiumok szövetségének megbízottjaként nemrég decentralizációval foglalkozó szemináriumon vett részt a franciaországi Nantes-ben.

Mint mondotta, mély benyomást tett rá az ottani szociális gondoskodás — különösen az elhagyott gyermekek nevelésére fordított anyagi és humán erőforrások —, és mivel a romakérdést Franciaország már több éve rendezte, és hajlandónak mutatkozik a segítségnyújtásra is, járható útnak tűnik a közös programok kidolgozása. Annál is inkább, hogy több romániai városnak van francia ,,testvére", és az efféle együttműködésre mindig könnyebben lehet uniós pénzt lehívni. Albert Álmos közölte azt is, hogy a találkozón óhatatlanul szóba került az Olaszországban élő romániai romák ügye is, mert a jelenség élénken foglalkoztatja az európai közvéleményt. Azt nem lehet megtiltani, hogy ne éljenek az EU minden polgárát megillető jogokkal — vélekedik Sepsiszentgyörgy elöljárója —, de gondjaikra mégis a hozzájuk legközelebb álló önkormányzatoknak kell megoldást találniuk. Egyéb ötletek és összegek híján a francia partnerség nem elvetendő lehetőség...

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 386
szavazógép
2007-12-08: Roma szombat - Farcádi Botond:

Nyilvántartásba kerülnek (Pro Nobis Egyesület)

Legalább 263 romát segít a Pro Nobis Egyesület abban, hogy a lakosság-nyilvántartó hivatal kiállítsa nekik a születési bizonyítványt, illetve a személyazonossági igazolványt.
2007-12-08: Roma szombat - B. Kovács András:

Zsenike

Zsenike helyes nyolcéves cigány kislány, és úgy ismertem meg, hogy egész nyáron át ott téblábolt a garázs körül, ahol kocsimat tartom.