Nyugdíjakról és nyugdíjasokról

2007. június 15., péntek, Máról holnapra
Voiculescu mester, a híres-neves Konzervatív Párt elnöke törvénytervezetet nyújtott be, melynek értelmében a vállalkozói profit egy töredékét olyan nemzeti alap létrehozására kellene fordítani, melyből ki lehetne egészíteni a kisnyugdíjasok járandóságát.

Ha nem ez a széltoló, köpönyegforgató, politikai szédelgő, harácsoló, gyanús üzletekkel foglalkozó, hirtelen-milliárdos semmirekellő mondaná, meg is kellene szívlelni az ötletet, de ennek a figurának eleddig minden szava és ötlete hamisnak bizonyult, s valamennyi nagy erősjánoskodása mögött valamilyen vagyon- és hatalomszerzési szándék húzódott meg, s ez teljesen természetes, hiszen zsebpártja vezérkarával együtt a rendszerváltás, a végeérhetetlen változtatások haszonélvező megtollasodottjainak bizonyultak, s ha alaposabban megnézzük, minden potentátjuk ellen folyik korrupciógyanúval beárnyékolt ügyekben indított kivizsgálás. Ám rá sem rántanak, s nevezett Voiculescu és Codruţ Şereş urak fölényes ellentámadásba mennek át, ha valaki is megkapargatni szeretné példátlan meggazdagodásuk körülményeit.

A nyugdíjasok tehát vajmi kevés jót várhatnak a Voiculescu-bagázstól, de kezdeményezésük esetleg jó lehetne politikai befolyásuk erősítésére, hiszen a hajlottabb korú emberek, a nyugdíjakból éldegélők és tengődők igencsak komoly szavazóbázist jelentenek mindenkor.

Az már tragikomikus, siratnivalóan szégyenteljes, hogy a réges-régen levitézlett, egykori hazug miniszterelnök, Petre Roman is a nyugdíjasok hátán szeretne visszakerülni a politikai élet felsőbb köreibe, s ha nem volt jó posztkommunistának, később pártalapítóként és pártvezérként ágáló ,,demokratának", talán jó lesz a Nyugdíjasok Pártja elnökének.

Az az igazán szégyenteljes, hogy jó tizenhét évvel a rendszerváltás után ebben az országban még mindig nincs egységes és áttekinthető nyugdíjrendszer, s ahány szociális tárcavezető forgott fenn, annyi bolondságot talált ki, s ha lett volna is ezekben a nagy nekirugaszkodásokban valami pozitív, a végrehajtás kétbalkezes és befejezetlen maradt többnyire. Azonkívül, hogy meglehetősen nevetségesen alacsonyak a nyugdíjak, az is elgondolkodtathatja még az idősek társadalmát, hogyan lehetséges ugyanannyi szolgálati időre, ugyanolyan végzettséggel, ugyanolyan kereseti szinten ledolgozott életszakasz után más és más nyugdíjat kapni...?! Persze, az újraszámolások, az egységesítés sok időt vesz igénybe, de azért éppen ennyit aligha.

Még fölháborítóbb és mellbeverőbb, hogy az úgynevezett fegyveres testületek ,,veteránjai" olyan kiemelten magas nyugdíjakat élveznek, ami tényleg gyomorgörcsöt okozhat a becsületes munkában töltött élet után megítélt öregségi járadékból élőknek, s joggal kérdezik: mi változott itt, hogy a diktatúrát szolgaian és erőszakosan kiszolgálók ma is kivételezett helyzetben vannak? Titkosítva, persze, akárcsak az igazán izgalmas és érdekes szekus- és komcsi dossziék.

De ezt nem szándékszik megváltoztatni Voiculescu mester.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1180
szavazógép
2007-06-15: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Ballagtak a református kollégisták

A Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium mintegy kétszáz diákjának tartották évzáróját tegnap a szemerjai templomban. T. Egyed Sándor kollégiumi lelkipásztor áhítattal kezdte, közös imára szólította a tanárokat, maradó diákokat és búcsúzó tizenkettedikeseket, szülőket.
2007-06-15: Közélet - Fekete Réka:

Nem csak a skarlátról (Jegyzet)

Hetek óta felütötte fejét az óvodákban és iskolákban a skarlát, terjedésének, úgy tűnik, legfennebb a vakáció vet majd véget. Nincs is abban semmi különös, hogy e gyermekbetegség megjelenik a közösségekben, a himlők is tömegesen szokták leverni kis áldozataikat, csupán abban van kifogásolnivaló, ahogyan a közegészségügy őrei ezt a fertőzőláncot kezelik, illetve nem kezelik.