Hírsaláta

2012. október 4., csütörtök, Belföld

VESZÉLYES HÁZAK, FELELŐTLEN VÁLLAL­KOZÓK. Hatalmas tűz ütött ki egy bukaresti tízemeletes tömbházban kedd délután. A 3. kerületi luxustömbház utolsó emelete kapott lángra. A helyszínre 26 mentőcsapatot küldtek, a tömbházat Robert Negoiţă polgármester építtette és adta el. A lakások tulajdonosai tehetetlenek, többen pánikrohamot kaptak és orvosi segítségre szorultak. A luxustömbház utolsó emelete összeomlott. A tűzvész során derült ki: az épületnek nincsenek tűzcsapjai, ráadásul úgy építették fel, hogy sem környezetvédelmi, sem tűzvédelmi enge­déllyel nem rendelkeztek. (Ziare.com)

NEHÉZ VÁLASZTÁS ÍGÉRKEZIK FRUNDÁNAK. Do­rin Florea, a Demokrata Liberális Pártot képviselő marosvásárhelyi polgármester és Frunda György, az RMDSZ jelenlegi Ma­ros megyei szenátora ismét megküzd egymással. Ezúttal a decemberi parlamenti választásokon lesznek vetélytársak, mind­ket­ten a szenátori funkcióra pályázva. Mint ismert, a két politikus a júniusi helyhatósági választásokon is összemérte erejét, győztesként azonban, immár negyedik alkalommal Do­rin Florea ülhetett (vissza) a polgármesteri székbe. (Székelyhon)
BĂSESCU FELFÜGGESZTÉSE NINCS NAPIREN­DEN. Philip Gordon, Hillary Clinton helyettese Traian Băses­cu újabb felfüggesztési lehetőségéről beszélt, felhívva a román politikusok figyelmét: ha ez újra bekövetkezne, tartsák tiszteletben az alkotmányosság szabályait. Cristian Preda demokrata-liberális képviselőnek is az a véleménye, hogy Romá­niában az államelnök felfüggesztése olyan, mint az eső, bármikor bekövetkezhet. A politikusok másik fele, a hatalom jelenlegi urai ellenben azt állítják, hogy e kérdés nincs napirenden, de ha decemberi parlamenti választási győzelmük esetén Traian Băsescu elutasítaná a szövetség jelöltjének miniszterelnöki kinevezését, felfüggesztését kezdeményeznék. (Puterea)
SOK GÁZT ÉS KŐOLAJAT LELTEK A FEKETE-TENGERBEN. Hatalmas, gigantikusnak nevezett gáz- és kőolajtartalékot fedeztek fel a Fekete-tenger Romániához tartozó kontinentális talapzatán – jelentette be az osztrák OMV vezetője. A tartalék oly nagy, hogy annak globális jelentősége van – véli Gerhard Roiss, s ennek természetesen jótékony hatása lesz Romániára is, annak dacára, hogy évekkel ezelőtt eladta a kitermelés jogát az OMV-nek. (Jurnalul naţional)
SZENNYEZ AZ AZOMUREŞ. 50 000 lejes bírságot rótt ki a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség az AzomureşVegyi Kombinátra, miután a gyár ismét meghaladta a kibocsátott ammónia megengedett értékét. A levegőben mért ammóniaszint 0,6 milligramm/köbméter volt, a törvény által meghatározott 0,3 helyett. Augusztusban 25 000 lejre büntette a marosvásárhelyi kombinátot a környezetvédelmi őrség. (Székelyhon)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2012-10-04: Közélet - Fekete Réka:

Pecsétbe rejtett történelem

Sepsiszentgyörgy 1509-es első pecsétnyomójától a jelenkori városzászlóig hosszú és göröngyös az út. A jelképek bizonyos elemei állandóak, mások a különböző történelmi korokban változnak, némely módosításokra van magyarázat, másokat csak találgatni lehet. Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa ezeket tárja fel a Sepsiszentgyörgy jelképei című kiadványban, amelyet tegnap mutattak be a Székely Nemzeti Múzeumban.
 
2012-10-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Jövőtől adóemelés
Jövő év elejétől 16,05 százalékkal nőnek a helyi adók, bírságok és illetékek – derül ki a pénzügyminisztérium határozattervezetéből. Ennek nyomán a következő három évben 531 millió lejes évi bevételtöbbletre számít a tárca, amely az inflációhoz való igazítással magyarázza az adóemelést. A bizonyítványok, igazolások és engedélyek, de a személyi igazolványok, birtoklevelek kiállításáért, a gépkocsik beíratásáért fizetett illetékek, valamint a különböző bírságok értéke is megnő. A járművek adójának értéke nem módosul, mivel ezek legutóbbi igazítása óta nem telt még el három év. Az adótörvény szerint a helyi adókat és illetékeket háromévente aktualizálják az infláció figyelembevételével, erre legutóbb 2010 elején került sor. A pénz az önkormányzatokhoz jut.