Pecsétbe rejtett történelem

2012. október 4., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgy 1509-es első pecsétnyomójától a jelenkori városzászlóig hosszú és göröngyös az út. A jelképek bizonyos elemei állandóak, mások a különböző történelmi korokban változnak, némely módosításokra van magyarázat, másokat csak találgatni lehet. Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa ezeket tárja fel a Sepsiszentgyörgy jelképei című kiadványban, amelyet tegnap mutattak be a Székely Nemzeti Múzeumban.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

„Idők jöhetnek, mehetnek, világok, világnézetek változhatnak, értékét veszítheti minden, mi ma becses, de a múltnak arany ködébe vesző eredetű – minket jelentő – emlékeink szeretete soha el nem múlik.” Keöpeczi Sebestyén József heraldikus írta keserű szájízzel ezeket a sorokat, amikor Sepsiszentgyörgy régi városcímerét 1931-ben elgörökeletiesítették. Az általa fogalmazottak szellemisége vonul végig Szekeres Attila István tanulmányán is, aki az 1509-ből származó első sepsiszentgyörgyi pecsétnyomó részletes bemutatása után végigvezet a pecsét címeresítési folyamatán, majd nagy teret szentel a Gödri Ferenc polgármester által tervezett és festett címernek és az I. Ferenc József osztrák császár és magyar király által 1897-ben kiállított adománylevélnek, miszerint az „új címert címere gyanánt Sepsi-Szent György rendezett tanácsú város pecsétjeként magyar körirattal pedig pecsétjéül örök időkig használhassa”.
A címerekben feltüntetett ábrák, szimbólumok, az évszámok, a felirat nyelve, a város megnevezése, rangja sokat elárul az adott korról, hatalmi viszonyokról. Sze­keres Attila István tanulmányait lapozva történelmi utazásban vesz részt az olvasó, miközben a pecséttől a zászlóig a jelképrendszer sok titkát megismeri. A Sepsi­szentgyörgy Kiadó ezzel a kiadvánnyal nem csak a Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa programot gazdagítja, de megemlékezik a város első írásos említésének 680. és a városépítő polgármester, Gödri Ferenc születésének 150. évfordulójáról is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2012-10-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Minden magyar párt ott lesz (Élő lánc a Mikóért)

Az RMDSZ, az MPP és az EMNP helyi vezetői is részt vesznek a Székely Mikó Kollégiumért meghirdetett mai megmozduláson, ahol Sánta Imre bikfalvi református lelkész kezdeményezésére egymás kezét megfogva élő láncot alkotnak az iskola körül azok, akik „jogaink és javaink védelmében” kiállnak.
2012-10-04: Belföld - :

Hírsaláta

VESZÉLYES HÁZAK, FELELŐTLEN VÁLLAL­KOZÓK. Hatalmas tűz ütött ki egy bukaresti tízemeletes tömbházban kedd délután. A 3. kerületi luxustömbház utolsó emelete kapott lángra. A helyszínre 26 mentőcsapatot küldtek, a tömbházat Robert Negoiţă polgármester építtette és adta el. A lakások tulajdonosai tehetetlenek, többen pánikrohamot kaptak és orvosi segítségre szorultak. A luxustömbház utolsó emelete összeomlott. A tűzvész során derült ki: az épületnek nincsenek tűzcsapjai, ráadásul úgy építették fel, hogy sem környezetvédelmi, sem tűzvédelmi enge­déllyel nem rendelkeztek. (Ziare.com)