Kós Károly múzeuma

2012. október 11., csütörtök, Kultúra

A Székely Nemzeti Múzeum székházának centenáriumára az épületet bemutató kötet is megjelent. A Kós Károly Székely Nemzeti Múzeuma című könyvet Várallyai Réka művészettörténész ötlete alapján állították össze az intézmény munkatársai. A gazdagon illusztrált kiadvány fotóinak szerzői Damokos Csaba és Haris László, az anyagot a fotótékából egészítették ki.
 

Vargha Mihály, az SZNM igazgatója ajánlásában az épületről valló tervezőt, Kós Ká­rolyt idézi: „Mond­ják, hogy érdekes és hogy székely épület. Én csak azt tudom, hogy jól megépített épület, ami szolidságával a szé­kely munkát dicséri. Ami benne az én részem, arra csak azt mondhatom, hogy jót akartam, a székely nemzetnek székely kultúrházat akartam.” A kiadvány egyszerre tiszteleg az épület és tervezője előtt – írja a múzeum vezetője.
A szerzők felelevenítik az 1875 óta látogatható, egyik legrégebbi magyar múzeum székhelyeinek történetét az imecsfalvi Cse­rey-kúriától napjainkig. Fog­lal­koznak a székházépítés előz­ményeivel, ismertetik a különböző terveket, majd a véglegest, a Kós Károly által készítettet. Le­írják az építést, a belső díszítési mun­kálatokat, az épület utóbbi bővítését. A székely művelődés temploma című fejezetben részletesen ismertetik az épületegyüttest, a látogató fogadásától kezdve a belső tereken át, mondhatnánk, körbevezetik az érdeklődőt a múzeumban. Vé­gül szó esik a leendő művészetek kertjéről, ahova az erdélyi magyar képzőművészeti múzeumot tervezik.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 373
szavazógép
2012-10-11: Kultúra - Albert Levente:

Dél-Koreában furulyázva

Hogyan került a Geumgang folyó partjára Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész installációja?Az augusztus-szeptember folyamán rendezett Természet, hang és az ember című dél-koreai Geumgangi Természet­művészeti Biennáléról kérdeztük a mű alkotóját, ahol Pokorny Attila marosvásárhelyi és Kótér Vilmos csíkszeredai képzőművészekkel együtt képviselte Kelet-Európát.
 
2012-10-11: Kultúra - Borcsa János:

Ezer? Mester?

A költőről mondották a régiek, hogy az már annak születik, azaz poeta non fit, sed nascitur, de úgy vélem, az ezermester is annak születik, vagyis a ritka – egy értelmezést idézve –, sok dologhoz értő, ügyes kezű ember, akiről kinek-kinek lehet felejthetetlen olvasmányélménye, a szerencsésebbeknek akár személyes is...