Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Késnek a védőoltások

2012. október 12., péntek, Közélet

Országosan több tízezer négy hónapos és egyéves gyermek nem kapta meg idén a kötelező védőoltást diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, szamárköhögés és vírusos agyhártyagyulladás ellen, Háromszéken is legalább négyszáz kisbabánál maradt el az immunizálás.
 

A minisztérium szeptember végére ígérte a Pentaxim nevű készítménnyel történő oltás újrakezdését, a közbeszerzési eljárás fellebbezés miatt elakadt, a négy hónapos csecsemőket nincs, amivel beoltani, és az egyéves gyermekek sem kaphatják meg az immunizáló újraoltást. Sán­tha Ferenc megyei járványtani főorvos lapunk érdeklődésére elmondta, megyénkben második hónapja hiányzik a szóban forgó vakcina, ennyi kiesés még nem okoz behozhatatlan késést, s habár eltolódik az oltási naptár, az immunizálások közötti idő betartásával az érintett gyermekek megkapják a kötelező védelmet. Lucia Şereş, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke nem ennyire optimista, szerinte a jelenleginél is nagyobb zűrzavart okoz az említett oltóanyag hiánya, mert felborul a rend. A tehetősebb szülők megvásárolják a drága készítményt, beadatják a gyermeknek, de esetleg nem követik a későbbi újraoltást, illetve az oltások közötti kötelező szünetet, mások kibúvókat keresnek, mert szerintük a védőoltások ártalmasak. Şereş doktornő szerint a jelenlegi állapot elfogadhatatlan, „mire sikerült meggyőzni az embereket a védőoltások  szükségességéről, elfogyott a vakcina, majd amikor lesz, amit beadni, addigra egyesek újból elbizonytalanodnak”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2012-10-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kampány koldusok ellen (Sepsiszentgyörgy)

Ne adjunk pénzt a koldusoknak, mert csak így vehetjük el a kedvüket attól, hogy kérjenek – a városvezetés pedig szeretné felszámolni a jelenséget, és ezért jövő héten az illetékes hatóságok bevonásával és szórólapok osztásával kampányt is indít.
2012-10-12: Közélet - Ferencz Csaba:

Kulturált gasztronómia

A Székelyföldi Eger-napok szó szerint „finom” programjaiban a gasztronómiai sokszínűség és színvonalas borkultúra áldásaiban részesülhettek mindazok, akik a hét valamelyik estjén beültek vacsorázni a részt vevő négy sepsiszentgyörgyi vendéglő valamelyikébe.