Kulturált gasztronómia

2012. október 12., péntek, Közélet

A Székelyföldi Eger-napok szó szerint „finom” programjaiban a gasztronómiai sokszínűség és színvonalas borkultúra áldásaiban részesülhettek mindazok, akik a hét valamelyik estjén beültek vacsorázni a részt vevő négy sepsiszentgyörgyi vendéglő valamelyikébe.
 

A Szent György pince, a Sugás, a Park és a Kolcza vendéglőben ugyanis a vendég mesterszakácsok, borászok kínálata méltó módon egészítette ki az Eger-napok szellemi „finomságait”. Németh József (felvételünk) séf vezetésével, akinek gasztronómiai címeit aligha tudnánk kimerítően felsorolni, Blaskó János főszakács, na meg a Vincze pincészet somelier-je (pohárnoka) segítségével négy különböző ízvilágot varázsoltak a vendégek asztalára. Így a marha-, csirke-, hal- és disznóhúsból készített ételkülönlegességek és a melléjük passzoló borok nemcsak a kellemes társaságban eltöltött este „kellékei” voltak, de az étkezési kultúra építőkövei is. Az estek sikerét tapasztalva nem csoda, hogy Kovács István, a SVESZ elnöke rendszeresíteni szeretné eme alkalmakat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2038
szavazógép
2012-10-12: Közélet - Fekete Réka:

Késnek a védőoltások

Országosan több tízezer négy hónapos és egyéves gyermek nem kapta meg idén a kötelező védőoltást diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, szamárköhögés és vírusos agyhártyagyulladás ellen, Háromszéken is legalább négyszáz kisbabánál maradt el az immunizálás.
 
2012-10-12: Közélet - Farcádi Botond:

Kik ülnek a törzsasztalnál? (Vári Attila és Káli Király István Sepsiszentgyörgyön)

Egyre nehezebb működtetni, fenntartani egy erdélyi magyar kiadót, s noha a kiadványok minőségében látszik a fejlődés, és az évente Marosvásárhe­lyen megtartott nemzetközi könyvvásárt is megrohamozzák kiadók, kereskedők – a forgalom mindinkább csökken, kevesebben vásárolnak, olvasnak könyvet. De ha ez így is van – márpedig így van, mint azt tegnap este Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban Káli Király István, a Mentor Kiadó vezetője részletesen ecsetelte –, akkor is megéri.