Hírbörze

2007. december 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Helyi beszállítók a nagyáruházaknál

Októberben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával közösen felmérte, hogy a betelepedő szuper- és hipermarketek mennyi helyi terméket kínálnak polcaikon itthon és országszerte, legalább ezzel kárpótolva a háromszékieket a versenybe belebicsakló kiskereskedőkért, illetve felpártolva vállalkozásokat, melyek így több munkahely teremtésére lehetnek alkalmasak.

Mint kiderült, a legtöbb háromszéki terméket és szolgáltatást a Trident áruházakat működtető nagyszebeni Trident Trans Tex Kft. rendelte meg az idén: év végéig kb. 8 850 000 lej üti ezzel az itteniek markát. Második a Profi diszkontlánc működtetője, a temesvári Profi Rom Food Kft., mely 7 360 000 lejre kér a háromszékiek termékeiből és szolgáltatásaiból. (incze)

Tanulókat támogatnak a közgazdászok

December 13-án 12 órakor a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban átadják a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Kovászna megyei fiókszervezetének a 2007—2008-as tanévre kiírt tanulmányi pályázatain nyertesek ösztöndíját. A társaság öt tanulmányi ösztöndíjából kettőt szakközépiskolások és hármat egyetemi hallgatók kapnak. A pályázatokat választott kuratórium bírálta el, most az első félévi ösztöndíjakat adják át az arra érdemesülteknek.

Szakmai továbbképzés alkalmazottaknak

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal pénteken 12 órakor választja ki azokat a munkáltatókat, akik szakmai továbbképzésben részesítenék saját alkalmazottaikat a 2007-es képzési terv alapján. A szakmai továbbképző programok költségeinek ötven százalékát a munkanélküli-alapból fizetik az alkalmazottak legtöbb húsz százalékának. A dokumentációt december 14-én 11 óráig lehet letenni a hivatal Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan út 14. szám alatti székhelyén (földszinti 3-as iroda). Telefon: 312 157/109, e-mail: covasna@ajofm.anofm.ro, web: www.ajofpcovasna.ro.

Történelmi csúcson a nagykereskedelmi árak

Németországban, az Európai Unió „húzóországában" hét év óta a legnagyobb ütemben emelkedtek a nagykereskedelmi árak novemberben, elsősorban az élelmiszerek és a kőolaj drágulása miatt. A statisztikai hivatal adatai szerint novemberben 5,7 százalékkal nőttek a nagykereskedelmi árak az egy évvel korábbihoz ké­pest, míg októberben még 4,7 százalék volt az infláció. Havi összevetésben 1 százalékkal nőttek az árak. Elemzők havi szinten 0,5 százalékos, éves összevetésben 5,1 százalékos nagykereskedelmi inflációt vártak. A kőolaj és kőolajtermékek 7,5 százalékkal lettek drágábbak novemberben októberhez képest.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4207
szavazógép
2007-12-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Schengen a határon (Kilátó)

Az Európai Parlament (EP) november 15-ei plenáris ülése rábólintott, hogy a schengeni övezet december végén újabb tagországokkal bővüljön.
2007-12-12: Világfigyelő - x:

Sólyom László: Cigányellenes tüntetés volt a Magyar Gárda felvonulása

A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt ― írta a köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett, az MTI-hez is eljuttatott keddi válaszlevelében.