Mi, hol, mikor

2007. december 13., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Ünnepváró előadások

A sepsiszentgyörgyi Városi Művelődési Ház ünnepváró programjaira gyermekeket és felnőtteket egyaránt szívesen látnak.

Pénteken 17 órától a Zathureczky Berta Öregotthonban Csendül a nóta címmel nótaműsort tart a Városi Művelődési Ház népi zenekara, valamint meghívottaik: Sipos Veres Katalin, Benkő Júlia, Veres László. Művészeti vezető: Rápolti István, zenekarvezető: Molnár Gábor. Szombaton 10 órától a Városi Művelődési Házban karácsonyi kézműves-foglalkozást tartanak gyerekeknek a csernátoni Csiporkázó Egyesület tagjai vezetésével, melynek keretében szalma- és gyöngydíszeket, valamint cérnagrafikát készíthetnek az érdeklődők. A kézműves-foglalkozást a már hagyományossá vált gyerektáncház követi, melyben a Folker együttes húzza a talpalávalót. A belépés a rendezvényre ingyenes.

Fülesbaglyok az iskola mögött

Immár megszokott látvány, hogy a sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskola mögötti fákon fülesbaglyok gubbasztanak naphosszat. Jelenlétükre tavaly figyeltek fel az itt lakók, de még a diákok is, akik közül alkalmi beszélgetőtársam, egy hat-hetedikes legényke azt is tudja, hogy összesen tizenheten tanyáznak erre. Elhiszem neki, mert rögtön teszi is hozzá, hogy a fák alatt szaporodó, fekete galacsinos köpetükben minden benne van, amit nem tudnak megemészteni. Kártékony állatokat pusztítanak, így jelenlétük bizony hasznos — így az alkalmi etológus. Én még két pozitív szempontot azért hozzátennék: jelenlétük bizonyára a környék természetközeliségét is jelenti. De egyben élő szemléltetőeszközök is — lám, mennyi mindent meg lehet tudni róluk egy rövid beszélgetés alatt...

Kép és szöveg: Ferencz Csaba

Színház

* A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 18 órától Ruszuly Éva egyéni előadása ― Visky András: Júlia; utána 19 órától a szerző találkozik a közönséggel, a beszélgetést Bogdán László vezeti. * A Tamási Áron Színház társulata Friedrich Dürrenmatt A csendestárs című előadását Zakariás Zalán rendezésében holnap 19 órától a Comenius I.-bérleteseknek játssza a nagyteremben. * Paul Schönthan―Franz Schönthan―Kellér Dezső A szabin nők elrablása című zenés bohózatát szilveszter estéjén 18 órától mutatja be a Tamási Áron Színház, rendező: Keresztes Attila. Az előadásra a jegyeket már meg lehet vásárolni.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió holnap 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében előadja Lengyel Menyhért A csodálatos mandarin című műve alapján készült, A látogató című mozgásszínházi produkcióját. Rendező: Gyöngyösi Tamás.w

Bábszínház

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata a sepsiszentgyörgyi Városi Művelődési Házban ma 10.30 és 12 órától, holnap 10 és 12 órától bemutatja a Betlehem, Betlehem című előadást. Belépő: 2 lej.

Zene

* Szombaton 18 órától Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban Kodály Zoltán-emlékhangversenyt tartanak a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda, a sepsibodoki református egyházközség vegyes kara, az uzoni Szivárvány női kórus, valamint István Ildikó népdalénekes, Veres László színművész és Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Múzeum nyugalmazott igazgatója közreműködésével. Az emlékhangversenyt kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban is bemutatják.

* Rendkívüli hangversenyt tart a Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar vasárnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. A műsor Kodály Zoltán és Kálmán Imre születésének 125. évfordulója megünneplésére készült. Műsoron: Beethoven: V. szimfónia, Kodály Zoltán: Magyar Rondó, Elmegyek, elmegyek..., El kéne indulni, Rossz feleség, Felszántom a császár udvarát, Hej, két titkom, Tiszán innen, Dunán túl, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből: Jaj, cicám, Hagymási Péter, a Marica grófnőből: Cigány lány dala, Ringo vallu. Karmester: Pedro Negrescu (Bukarest), szólisták: Georgescu Mária és Sándor Árpád (Kolozsvári Magyar Opera).

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Öregek napja Felsőrákoson. 19.45 Szeret vize martján... Halász Péter néprajzkutató előadása Baróton a moldvai csángómagyarok múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 20.05 Környezetvédelmi nap Bölönben. 20.20 Históriás énekek a múlt századokból Kátay Zoltán énekmondó előadásában. 20.40 A bardoci Benkő József Általános Iskola és tevékenységének bemutatása.

Minden cukorbetegnek ingyenes a vizsgálat

Nem csak az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek végzik el térítésmentesen a hemoglobin A1c-vizsgálatot — tájékoztatott a megyei egészségbiztosító pénztár. A korábbi téves információt a diabéteszprogram vezető orvosa továbbította szerkesztőségünkbe, aki nem értesült a finanszírozás teljes összegéről. Az inzulinnal, illetve tablettával kezelt cukorbetegeknek küldőpapírért minél hamarabb a családorvosnál kell jelentkezniük, lehetőleg december 24. előtt. (h)

Kezelőjegyek

A Kovászna megyei nyugdíjpénztártól december 17-től kezelőjegyek igényelhetőek januárra, februárra és márciusra. Kezelőjegyre jogosultak a nyilvántartásban szereplő nyugdíjasok vagy társadalombiztosítást fizető alkalmazottak, munkanélküliek, egyéni biztosítást fizetők, ha valamilyen betegségben szenvednek, és az orvos gyógykezelést javasolt számukra. Az igénylést típuskérés kitöltésével kell benyújtani, mellékelve a személyazonossági igazolvány másolatát, nyugdíjszelvényt vagy biztosított státust igazoló iratot, orvosi javallatot a kezelésről. Akik ingyenes jegyre jogosultak ― háborús veteránok, etnikai és politikai üldözöttek, hátrányos helyzetű személyek ―, mellékelniük kell a bizonyító akták másolatát is.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy turisztikai ügynök (felsőfokú végzettség — ff. vagy főiskola), biztonsági őr, menedzserasszisztens (líceum), tanácsos (gazdasági ff.), szabó (szakképesített — szk.), ács (szk.), villanyszerelő (szk.), villanyszerelő gépkocsira (szk.), postás, vasbetonszerelő (szk.), készletkezelő (kf.), gondozó, takarítónő, munkafelügyelő (ff.), vízvezeték-szerelő (szk.), szaniterszerelő (szk.), kézi könyvkötő (szk.), kereskedelmi dolgozó (kf.), árumozgató, szakképzetlen erdészeti munkás (kf.), számítógép-kezelő (ff.), őr (kf.), pszichológus (ff.), pszichopedagógus (ff.), munkafelügyeleti előadó (kf.), egészségügyi iktató (hivatalnok, kf.), tehergépkocsi-vezető (kf.), hőkezelő (szk.), autóbádogos (szk.), nyomdász (szk.), szobafestő (szk.), két-két biztosítási ügynök (líceum), kereskedelmi ügynök (kf.), báros (szk.), pénzügyi tanácsadó (ff.), műanyag-extrudáló (elektromechanikai líceum), energetikai berendezéseket szerelő és karbantartó villanyszerelő (szk.), gipszkartonszerelő (szk.), számítógépes tervező (kf.), taxisofőr (szk.), építőiparban dolgozó szakképzetlen munkás, három-három szaknevelő (szaklíceum), takarítónő, általános egészségügyi asszisztens (technikum), járműmosó, faipari lakkozó (szk.), vakolókőműves (2007-ben végzett), négy géplakatos (szk.), öt-öt villamos hegesztő (szk.), burkolómunkás (szk.), hat szakács (szk.), hét pincér (szk.), kilenc általános asztalos, tizenegy szakképzetlen munkás, tizenkét elárusító (szk.), tizenöt szakképzetlen konfekciós munkás, tizenhét rendelésre dolgozó konfekciós (szk.).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2007-12-12: Közélet - Magyari Lajos:

A szalámitaktika ­gyönyörűsége (Álláspont)

Traian Băsescu államelnök akár reggeltől estig csárdást és csűrdöngölőt is képes járni, ha ezzel megoszthatja a maradék romániai magyarság maradék erőit.
2007-12-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó élettárs, testvér, sógor, barát és jó szomszéd, a homoródkarácsonyfalvi
TÓTH DEZSŐ
életének 54. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. december 14-én, pénteken 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben unitárius szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott.
Szerettei
4202161