Izland és Skandinávia a Lábas HázbanTermészetfotók születéséről

2012. október 29., hétfő, Kultúrkert

Haarberg Orsolya természetfotós csütörtök este remek vetítéssel egészítette ki Izland és Skandinávia című fotókiállítását a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A Norvégiában élő, magyarországi származású fotográfus életéről, kulisszatitkairól mesélt, bemutatta a National Geographic által kiadott könyveiket, s olyan életformára villantott rá, amely minden szépsége, változatossága ellenére igen sok erőt, kitartást, szívósságot kíván.
 

  • Az izlandi Hverfell kráter – Haarberg Orsolya fényképe 2011-ben elnyerte az év természetfotója címet
    Az izlandi Hverfell kráter – Haarberg Orsolya fényképe 2011-ben elnyerte az év természetfotója címet

Haarberg Orsolya sepsiszentgyörgyi fotókiállítása múlt hé­ten nyílt meg a Lábas Házban (a tárlat november 4-ig látogatható, akár remek földrajzórákat is lehetne ott tartani!), egy nappal később pedig vetített képes előadást tartott. Ennek különlegessége két digitális diaporáma, azaz olyan, zenével kísért, egymásba folyamatosan áttűnő vetített képek sorozata, amely műfajként reneszánszát éli a világ nagy természetfotós rendezvényein, ám mifelénk nagyon ritkán látni a mostanihoz hasonló színvonalú összeállítást. A most bemutatott fotókat Haarberg Orsolya és férje, Erlend készítette, a zenét magyarországi barátjuk, Kalotás Csaba szerezte. Lappföld és Izland tájait, élővilágát, kontrasztjait ismertette olyan képekkel, amelyeknek ma már az amerikai National Geographic a fő megrendelője, ebben a műfajban ugyanis ez a magazin a világ első számú kiadója és finanszírozója.
Haarberg Orsolya 1977-ben született Baján, természetszeretőként fordult a fotográfia felé, táj­építész szakon diplomázott 2002–ben, s szerepet vállalt a WWF magyarországi hód-vissza­telepítési programajában, vadgazdálkodási téren is képezte magát. 2004-ben egy norvégiai kutatóúton ismerte meg férjét, Erlend Haarberg profi fotóst, akivel 2005 óta együtt fényképeznek, főként skandináv országokban. Fény­képeiket természetfotós magazinok közlik, több, Lappföldet és Izlandot bemutató fotóalbumuk is megjelent angolul, magyarul is. Most éppen a norvég partvidéken, a fjordokon fotóztak, Orsolya onnan érkezett Sepsi­szentgyörgyre a Transnatura projekt első meghívottjaként.
Haarbergék az év felét rendszerint otthonuktól távol töltik, megbízásaikat több hónapos terepmunkával teljesítik. Naponta hátukon cipelik a fotófelszerelést, Orsolya általában harminc kilót, Erlend negyvenötöt. Nikon fényképezőgépekkel és optikákkal dolgoznak, sátorban, lakókocsiban vagy kutatóházakban alszanak fagyban, hóesésben egyaránt, éjszakai hidegrekordjuk mínusz 32 fok. Orsolya nemcsak az északi természet rendkívüli szépségeit ismeri, hanem a tengeribetegséget s az egerek által elfoglalt lakókocsi élményét is. A terepmunka után kis erdei házukban dolgozzák fel a fotókat, aztán kezdődik minden elölről. Nem a romantika miatt választották otthonukat, hanem mert annak fenntartása a legolcsóbb. Igen egyszerűen, szerényen élnek, ivóvizük a szomszédos patakból származik, fürdőszobájuk parányi, lakóépületüket csak az elmúlt években tudták kényelmesebbé tenni.
Mindezek ellenére Haarberg Orsolya tisztában van azzal, hogy élete, bár sok kompromisszummal jár, kiváltságos és kalandos. Jó csapatot alkot férjével, s most, hogy végre tisztességesen meg is fizetik munkájukat, élvezik annak minden percét, nagyon hálásak ezért a lehetőségért. „Hihetetlen szabadok és a magunk urai vagyunk, olyan, mintha egy álomban élnénk, bízunk benne, hogy csak később kell  felébrednünk” – jegyzi meg. Manapság ugyanis nagyon nehéz megélni természetfotózásból, őket szó szerint a National Geographic magazin megrendelése mentette meg más kényszerpályától. Bár a megszülető táj- vagy természetfotó élménye elragadja, ma már az elégtétel számára, hogy nem csupán elkészíti a rengeteg képet, hanem alkotásaikat értékelik, megfizetik, és folyóiratokban, könyvekben közlik is azokat.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-10-29: Sport - :

Teremlabdarúgás, I. liga: Bukaresti Smart–Sepsi FC 6–3 (3–0)

A City’US elleni vereség után a Sepsi FC újabb mérkőzést veszített el, miután az élvonalbeli futsalbajnokság 7. fordulójának vasárnapi játéknapján 6–3-ra kapott ki az újonc Bukaresti Smarttól.
2012-10-29: Kultúrkert - Mózes László:

Grencsó Istvánék hanginstallációja a Magmában

Grencsó István  szaxofonost nem először láthatták a szentgyörgyiek ebben a szerepben: tavaly nyáron a színház kamarateremében Kiss Béla képzőművész akciófestészetére improvizált, most pedig zenekarával, a Grencsó Kollektív Kifőzdével lépett fel.