Pénzből és önerőbőlÉv végi számvetés Papolcon

2007. december 13., csütörtök, Faluvilág
Beszélgetés Kelemen Gyula Attila tanácstaggal

Kelemen Gyula Attila a Zágonhoz tartozó Papolc magyarságát, de az összes papolcit képviseli — román ajkú társával együtt — a községi tanácsban, presbitere a helybeli, mintegy 515 lelket számláló református egyházközségnek.

Azt vettük számba segítségével, hogy melyek voltak a nyár vége és az ősz helyi eseményei, mi az, amit ez a település elkönyvelhet, ha lelassul az esztendő, ha itt van az advent.

Azt vettük számba segítségével, hogy melyek voltak a nyár vége és az ősz helyi eseményei, mi az, amit ez a település elkönyvelhet, ha lelassul az esztendő, ha itt van az advent.

— Nálunk még nem állt meg a munka — mondta. — Ha engedi az idő, kavicsozunk a mellékutcákban. Szerdánként, amikor a faluban fogadónapot tart a zágoni tanács, jönnek az erőgépek, jönnek a szociális segélyben részesülő munkások, és akkor kerül sóder oda, ahol kátyúsak az utcák. Sietnünk kell, mert van még éppen elég kavicsoznivaló. Központi pénzből idén csak a főút felületi kezelését tudtuk elvégezni négyszáz méter hosszon, a falukaputól a felső buszmegállóig. Folytatására 2008-ban kerülhet sor, reméljük, sikerül még meghosszabbítani vagy négyszáz-ötszáz métert. A hidakkal is dolgozunk. Kijavítottuk a kerülő utat a temető felé, újraépítettük a hidat a Tanórkapunál és egy másikat Sinka Lajos előtt.

— Jeles egyházi események is voltak.

— Igen, november 4-én ünnepélyes avatója volt a református templom külső tatarozásának. Már tavaly megkezdtük, de az egyik építőcég miatt lelassult a munka. Új szerződést kötöttünk Gál Szabolcs vállalkozóval, aki megfelelőképpen és idejében elvégezte feladatát, év végéig ki is fizetjük adósságunkat. Hálaadó istentisztelet volt, ahol részt vettek az egyházi vezetők, az önkormányzat, élén Kiss József polgármesterrel, valamint Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő. Volt lelkészünket, t. Beder Imrét Kézdivásárhelyre helyezte az egyházvezetés, s jelenleg t. Bende Tamás csomakőrösi lelkipásztor végzi itt a teendőket.

Rá egy hétre felszentelték a helybeli új római katolikus kistemplomot is. A zágoni anyaegyházba új plébános érkezett, t. Balázs Imre. Papolc a zágoni mater filiája. A képviselő elmondta, egy régi tűzoltószertár helyére épült a templom, s nagyon találó volt védőszentjének bejelentése: István és Gizella, ugyanis ezzel is emlékezett a közel hetven lelket számláló papolci filia a tragikus hirtelenséggel elhalt papjukra, néhai t. Tóth Istvánra. Elmondták, hogy a hétszáz lelket elérő ortodox egyház is megújította templomát a tetemes erdővagyonból kapott pénzalapból. Lelkészük Galacról érkezett, s jó megértésben és barátságban van a helyi magyarsággal.

— Papolcon az év minden szakaszában volt-van magyar közművelődési tevékenység.

— Van egy Liliom nevű táncegyüttesünk, és működik a református vegyes kórus — részletezi a faluképviselő. — Ellátogattunk Borjád testvértelepülésünkre, ők pedig a falunap alkalmával látogattak el hozzánk. Zágon községközpontunk révén kapcsolatba kerültünk Kiskörével, s meghívásukra oda is ellátogattunk. Működik nálunk egy falusi könyvtár is, ugyanis sok könyvet kaptunk ajándékba a testvértelepüléstől. Jelenleg a református imateremben láthatók még a helybeli jeles fotóművész, néhai Imreh Albert képei, melyeket a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmával helyeztek el, de hamarosan átvisszük szintén az ebben az épületben működő falumúzeumba, melynek létrehozását a Sepsiszentgyörgyön élő Bede Erikának köszönhetjük, aki megírta Papolc monográfiáját is.

Azt is megtudtuk, hogy a téli időszak gazdagabb lesz művelődési eseményekben. A fiatalokkal és a fiatal házasokkal bálra készülnek, a kicsinyek és az iskolások pedig karácsonyi műsort készítenek, melyet az iskolában és a templomban mutatnak be.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1636
szavazógép
2007-12-13: Család - Kelemen László:

Olvasóink kérdezték (Díszállatok a lakásban)

Balázs József, Sepsiszentgyörgy: Van egy nimfapapagájom, egyik éjjel arra ébredtem, erősen vergődik a kalitkában. Addig vergődött, míg a villanyt fel nem kapcsoltam. Akkor láttam, hogy a tollai nagyon összetörtek. Azt szeretném tudni, miért vergődött, és a tollai kinőnek-e még.
2007-12-13: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Csereyné-emlékszoba Imecsfalván

Volt már szó lapunkban arról, hogy az imecsfalvi XVIII. századi műemlék kúriában (ahol jelenleg a helyi óvoda, az elemi iskola egyetlen összevont osztálya és időszakos körorvosi rendelő működik) méltó helyre lelne a Székely Nemzeti Múzeum alapítójának, Cserey Jánosné Zathureczky Emíliának (1824—1905) az emlékszobája.