Diákjogokra figyelmeztettek

2012. november 19., hétfő, Közélet

Szűk osztálynyi fiatal vett részt szombaton a diákok világnapjára időzített sepsiszentgyörgyi villámcsődületen: a déli harangszót megelőzően két kisebb csoport alakult az Erzsébet park felső sétányán, illetve a Tein teázó előtt.

  • Villámcsődület Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
    Villámcsődület Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele

Az EMI háromszéki szervezetének felhívására kilenc diák sorakozott fel a Szabadság tér lépcsőinél, miközben láthatóvá tették követeléseiket: kevesebb tanórát és több testnevelés óra bevezetését szorgalmazták, továbbá egyenlő elbánást minden egyetemistának, a román nyelv idegen nyelvként történő oktatását egyaránt. Az igényeket soroló feliratok között ezt is olvashattuk: Autonómiát Székelyföldnek!
Az egyetemistákat, diákokat érintő diszkriminatív elbánást is szóba hozta a néhány perces megmozdulást követően érdeklődésünkre Salamon Csaba Attila. Az EMI háromszéki szervezetének alelnöke emlékeztetett: a diákoknak, egyetemistáknak jogaik vannak, ezek érdekében kívánnak szót emelni, és „nem szeretnénk, ha mások beszélnének helyettünk” – fűzte hozzá.
A tér másik pontján, a teázó előtt körben álló tizenöt ifjú a diákokat, egyetemistákat érintő kedvezményekről, azok bővítésének szükségességéről vitázott: volt, aki az utazási, mások a kulturális rendezvényeket érintő kedvezmények kapcsán emeltek szót. Az engedmények, a tanuló ifjúság jogai nem csupán a hasonló figyelemfelkeltő akciók idején, de az iskolákban is téma. Szabó-Sinka Sámuel, a Református Kollégium tizenkettedik osztályos diákja úgy fogalmazott: a nemrégiben újraindult Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségének a jövőben a jogérvényesítésre kell összpontosítania. Mint mondta, érdekvédelmi, érdekérvényesítési mozgalom indítását tervezi a szervezet, s szorgalmazzák, biztosítsanak helyet a diáktanácsok képviselői számára a háromszéki tanintézmények vezetőtanácsában. Az előírások ellenére ez esetenként nem valósul meg – jegyezte meg Szabó-Sinka Sámuel, aki szerint a diákság képviselete, szava is hangsúlyosabb lehetne az iskolák vezetőtestületében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2012-11-19: Közélet - Fekete Réka:

Az Ige egyházától a cselekvő egyházig (Tízéves a sepsiszentgyörgyi Diakónia)

Az európai kereszténység zsugorodásával, a gyülekezetek csökkenésével egy időben növekszik az egyház diakóniai jellege és szerepe, ami többszörös kihívást jelent: igazodni a piac követelményeihez, megfelelni a szakmai elvárásoknak, és megőrizni az egyházi profilt – összegezhető Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzorának szombaton az illyefalvi KIDA-központban elhangzott előadása. Egy nappal korábban, a XI. Bethlen Kata Diakóniai Napok pénteki nyitórendezvényén a tízéves sepsiszentgyörgyi diakóniát köszöntötték.
 
2012-11-19: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Elegünk van!

Erdélynek valamiféle autonómiát kellene biztosítani – nyilatkozta alig néhány napja Marosvásárhelyen Crin Antonescu, a liberálisok elnöke. S hogy még véletlenül se értsünk többet odavetett szavaiból, mint amennyit szándékában állt mondani, gyorsan hozzáfűzte, hogy különben újjá kell építeni az egész demokrata liberálisok által romba döntött országot, s ebből a szép szándékból minden megye, lett légyen az Moldvában, Havasalföldön vagy Erdélyben, nyerni fog.