Elegünk van!

2012. november 19., hétfő, Máról holnapra

Erdélynek valamiféle autonómiát kellene biztosítani – nyilatkozta alig néhány napja Marosvásárhelyen Crin Antonescu, a liberálisok elnöke. S hogy még véletlenül se értsünk többet odavetett szavaiból, mint amennyit szándékában állt mondani, gyorsan hozzáfűzte, hogy különben újjá kell építeni az egész demokrata liberálisok által romba döntött országot, s ebből a szép szándékból minden megye, lett légyen az Moldvában, Havasalföldön vagy Erdélyben, nyerni fog.

Mert a választási kampány szeszélye An­tonescut Marosvásárhelyre, a gyönyörű múlt század elején szecessziós stílusban épült, magyar történelmi utalásokkal zsúfolt épület­be vetette, fordított többéves kendőzetlen, ag­resszív, magyarellenes retorikáján is, és udvarlón szólott a magyar panteonként is tisztelt palotáról, megállapítván, hogy az talán az ország legszebb épülete. S innen már csak bakarasznyit  kellett megtennie, hogy kijelentse: hazudik mindenki, aki azt állította róla, hogy képtelen elviselni a magyarokat az országban. És gyorsan eldarálta: elvárja, hogy minden román vezető tartsa tiszteletben az alkotmány első cikkelyét, miszerint ez az ország egysé­ges, független és oszthatatlan nemzetállam. Ismerjük el, ezúttal a román politikus szókapcsolata kimondottan hasznunkra válik. Ezek szerint tőlünk, kik nem vagyunk románok, nem vár ilyesmit a pártelnök.
A szociáldemokraták természetesen felhördültek Antonescu szavain, Mircea Duşa bel­ügy­miniszter, aki Hargita megyében pályázik újabb képviselői mandátumra, újra tudatta a nagyvilággal és bukaresti kollégájával, hogy Székelyföldön „másképp ver a románok szíve”, és biztosította őket, hogy a Szociál Libe­rális Szövetségben még véletlenül sem beszélnek etnikai alapú régiósításról vagy „egyes etnikumok” pozitív diszkriminációjáról, s megnyugtatta az itt kisebbségben élő románokat, hogy a „múlt kísértetei” nem jönnek elő.
Holott már jó ideje előjöttek, s nem a magyar pártok kampányában, hanem a szocdemek és liberálisok gyűlöletkelő, magyarellenes kirohanásaiban vagy az agg történész felhívásában, melyet az tett még felháborítóbbá, hogy e-maileken kormányhivatalnokok terjesztették. S bár Victor Ponta ígéri, ha igaznak bizonyul e vád, nem marad el az érintettek felelősségre vonása, tudjuk, az ilyesmit ebben az országban még az sem gondolja komolyan, aki mondja.
A valamiféle autonómiát kellene biztosítani Erdélynek kijelentés ellenben arra kötelezi a hazai magyar politikai elitet, hogy keresse útját-módját, és szövetségre lépjen azokkal a román politikusokkal, akiknek, miként Sabin Ghermannak, már évtizeddel ezelőtt elegük van az ellenünk központosított Romániából.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1526
szavazógép
2012-11-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Diákjogokra figyelmeztettek

Szűk osztálynyi fiatal vett részt szombaton a diákok világnapjára időzített sepsiszentgyörgyi villámcsődületen: a déli harangszót megelőzően két kisebb csoport alakult az Erzsébet park felső sétányán, illetve a Tein teázó előtt.
2012-11-19: Közélet - Iochom István:

Villámcsődület Kézdivásárhelyen

Szombat délben Kézdivásárhe­lyen a Vigadó előtt a városi EMI szervezet hat tagja tartott villámcsődületet, arra igyekezve felhívni a figyelmet, hogy a diákoknak vannak jogaik, amelyek több helyen is sérülnek.