Gyurcsány kozmetikázta kormányát

2007. június 16., szombat, Világfigyelő
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök tegnap bejelentette a kormány átalakítását.

A kancelláriaminiszteri posztot Kiss Péter fogja betölteni. Újra tárca nélküli miniszter irányítja majd a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Ezzel a feladattal Szilvásy Györgyöt bízta meg a kormányfő. A kormányzati közigazgatás hatékony irányításának feladatára tárca nélküli miniszteri rangban Draskovics Tibort kérte fel a miniszterelnök. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője Lamperth Mónika lesz, akit Bajnai Gordon vált az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élén. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyeletét önkormányzati és területfejlesztési miniszterként továbbra is Bajnai Gordon fogja ellátni.

A Fidesz szerint fokozódó kormányzati káosz képét vetíti előre a kabinet átalakítása, amelytől nem várható a kormányzati munka javulása — mondta Navracsics Tibor frakcióvezető. Navracsics ahhoz hasonlította az átalakítást, mint amikor egy osztályfőnök időnként átrendezi az osztályát, és a rosszakat a jó tanulók mellé ülteti a fegyelmezett munka érdekében. ,,Egy ilyen ülésrendcsere, átültetés zajlott most" — mondta Navracsics Tibor. A frakcióvezető azt mondta, a ,,régi jól ismert arcok" cseréltek helyet, adott esetben ,,szórakoztató mennyiségben", hiszen Lamperth Mónika például két év alatt már a harmadik miniszteri posztot tölti be, ,,példátlan innovációs képességről téve tanúbizonyságot".

Az MDF szerint a kabinet mostani átalakítása sem fog lényegi változást eredményezni a kormányzásban. Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő azt mondta, az elmúlt 365 napban a miniszterelnöknek 365 különböző javaslata volt arra, miként lehet a kormány működését javítani. Ez a 366. javaslat — tette hozzá. Szerinte ilyen a kormányátalakítás szocialista módra, amikor Gyurcsány Ferenc a sakktáblán ugyanazt a néhány figurát mozgatja ide-oda.

A KDNP szerint a kormány átalakításával semmi nem változott, csak néhány ember más helyre került — mondta a párt szóvivője. ,,A kormány fáján néhány madár másik ágra ült" — kommentálta a Gyurcsány Ferenc által meghozott döntést Halász Zsuzsa. Mint mondta, Szilvásy György, ,,aki máig tisztázatlan módon több esetben a titkosszolgálatokat használta fel az emberek ellen", tegnap még ő is úgy tudta, a botrányai miatt kell távoznia, mára jutalmul megkapta a polgári titkosszolgálatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2007-06-16: Irodalom - Sylvester Lajos:

Nyolcvan éve született: Sütő András, a ,,félrejáró” (Pusztakamarási évforduló)

Apám, aki képzett gépész-gazdaember volt ― a maga módján egy félrejáró Salamon ―, miután becsalogatták a kollektívbe, ahol az ígéretek szerint a mesterségét folytathatja, előbb gőzkazánnal hajtatta az egygaratos malmot, majd a kollektív gazzal benőtt udvarának egyik félreeső zugában felfedezett egy kétütemű stabil motort, és hogy a dolgán könnyítsen, s a malom üzemeltetése is olcsóbb legyen, elhatározta, a valamikor az első háború előtt gyártott masinát ő üzembe helyezi.
A kútbanéző (Bortnyik György felvétele)
2007-06-16: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Újabb Gyurcsányiáda

A csütörtöki parlamenti vitanapon az újabb Gyurcsány-szereplés minden eddigi ,,teljesítményét" felülmúlta. Az őszödi beszédének egyesztendős ,,születésnapján" a miniszterelnök — visszamenő hatállyal — önnönmagát cenzúrázta, s a zártkörű frakcióülésen elmondott hírhedett beszédét teljesen újraírva adta elő az Országházban.