Röviden

2007. június 16., szombat, Világfigyelő
A Hamász átvette a hatalmat Gázában

A jelek szerint befejeződött a Hamász gázai övezeti hatalomátvétele. Nem sokkal a Hamász rádiójának bejelentése után, amely szerint az iszlamista szervezet fegyveresei elfoglalták a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezet ,,utolsó gázai bástyáját", az elnöki hivatal épületegyüttesét is, Iszmáil Haníje, a Hamászhoz tartozó palesztin miniszterelnök hangsúlyozta egy tévényilatkozatában, hogy az iszlamista szervezet nem kíván külön ,,államot" kikiáltani a Gázai övezetben. Közben Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap Szalám Fajjád független képviselőt bízta meg a rendkívüli állapot kormányának megalakításával, miután előző nap menesztette Haníjét.

Készenlétben

a NATO-erők

A Koszovóban állomásozó NATO-békefenntartók erőteljesen fognak reagálni, ha a tartományban zavargások vagy provokációk történnének ― figyelmeztettek a katonai szövetség tagállamainak védelmi miniszterei tegnap kiadott közleményükben. A kétnapos brüsszeli tanácskozás zárónapján főleg a NATO külföldi akciói, hadműveletei voltak terítéken. Így például Koszovó mellett ― ahol félő, hogy a tartomány státusáról szóló, az ENSZ BT által meghozandó döntést valóban erőszakos akciók kísérik majd, miközben a biztonság fenntartása a NATO-erők feladata ― szó esett Irakról, Szomáliáról és Afganisztánról.

Tovább tárgyalnak

Nyitva hagyta a dél-szerbiai Koszovó tartomány jogállásáról folytatandó további szerb―albán tárgyalások lehetőségét tegnapi nyilatkozatában az Egyesült Államok koszovói különmegbízottja. ,,Olyan lehetséges határozatról tárgyaltunk, amelyben benne lehet a tartomány státusáról folytatandó további tárgyalások lehetősége" ― fogalmazott Frank Wisner, miután találkozott koszovói albán vezetőkkel az elszakadni vágyó tartomány fővárosában. ,,Mielőtt megállapodás születik Koszovó jogállásáról, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy minden szóba jöhető lehetőséget kimerítettünk" ― mondta az amerikai diplomata, hozzáfűzve, hogy egyelőre nem született döntés a tárgyalások folytatásának kérdésében.

Bizalmatlan a cseh ellenzék

Bizalmi szavazást kezdeményezett a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány ellen a cseh ellenzék, miután a koalíció tegnap megakadályozta, hogy a képviselőház megvitassa a korrupcióval vádolt Jirí Cunek kormányfőhelyettes ügyét. A prágai parlament alsóházának elnöke bejelentette, hogy a testület rendkívüli ülését, amelyen a kormány iránti bizalom lesz napirenden, jövő szerdán tartják. Jirí Cuneket azzal vádolják, hogy még az észak-morvaországi Vsetín polgármestereként mintegy félmillió korona kenőpénzt vett át az egyik helyi építkezési vállalattól.

Barroso félelme

A nacionalista erők győzelmét jelentené, ha az Európai Unió tagállamainak nem sikerülne megegyezni az európai alkotmányos szerződésről ― vélte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Barroso szerint nagyon nehéz lesz megegyezést találni, s a kudarc nem csak azoknak a vereségét fogja jelenteni, akik politikusabb Európát szeretnének, hanem azokét is, akik nyitottabb Európát, a globalizáció Európáját vagy szolidárisabb Európát akarnak. ,,A kudarc azon nacionalista erők győzelme lesz, amelyek a belső piac gondolatának is ellenállnak" ― tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2007-06-16: Világfigyelő - Bogdán László:

Felszámolt magyar kisebbségek

Hihetetlenül kemény szavakkal bírálta Kaltenbach Jenő, leköszönő kisebbségi ombudsman a magyar hatóságokat, indokolva, hogy miért nem látja értelmét a maradásnak.
2007-06-16: Közélet - Hecser László:

Baróton kiírták a népszavazást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb cirkuszával járó baróti tanácsülésen döntöttek a népszavazásról.