Felszámolt magyar kisebbségek

2007. június 16., szombat, Világfigyelő
Hihetetlenül kemény szavakkal bírálta Kaltenbach Jenő, leköszönő kisebbségi ombudsman a magyar hatóságokat, indokolva, hogy miért nem látja értelmét a maradásnak.

Kifejtette, hogy politikai akarat hiányában nincs igazi előrelépés kisebbségi ügyekben, ezért nem valósul meg parlamenti képviseletük sem, amit szerinte az országgyűlés öt perc alatt meg tudna szavazni! És ezért erősödik asszimilációjuk is. Kaltenbach szerint Magyarországon a nemzeti kisebbségeket szinte teljesen felszámolták (!), az asszimiláció folyamata megállíthatatlan, a cselekvési programok illúziók, a kisebbségi törvény legújabb módosítását pedig ,,államilag szentesített csalásnak" minősítette. Kaltenbach a Magyar Távirati Irodának elmondta, hogy személy szerint nagyon bízott az l993-ban elfogadott kisebbségi törvényben. Akkor legalább megkíséreltek valamit, ami menet közben ,,elvetélt", és az igazi megvalósítás ,,még hosszú emésztési folyamatot igényel"… Kaltenbach szerint a magyar politikai pártok nem akarják megoldani a kisebbségek jogi képviseletét, ami mára már érthetetlen, és kevés szó esik a kisebbségek asszimilációjáról, miközben ugyanezen magyar politikusok hevesen bírálják a határon túli magyarok állami beolvasztására tett, ismétlődő kísérleteket. A hazai kisebbségek asszimilációjának folyamatát kritikusnak minősítve kijelentette: ,,…ezt a 150 esztendeje tartó folyamatot leginkább egy lejtőn lefelé haladó golyóhoz lehetne hasonlítani, ami egyre jobban felgyorsul, és szinte lehetetlen megállítani…" A legnagyobb lélekszámú magyarországi kisebbségről, a romákról szólva keserűen jelentette ki, hogy a magyar politikát csak választások idején ,,érdekli" ez az egész a ,,cigány szavazatok megszerzése érdekében", de ,,helyzetükön nem érdekük változtatni…" A politika választásról választásra osztja meg a cigányságot, szavazataik érdekében ver éket közéjük, ezért a legsürgősebb feladatnak ,,a kisebbségi autonómia megteremtését" tartja, hiszen véleménye szerint ,,ez csak papíron létezik…" Ennek megvalósítását várja el utódjától, a cigány származású Kállai Ernőtől, akit néhány napja választott meg a magyar Országgyűlés kisebbségi ombudsmannak, és aki elődje keserű, nyomasztó helyzetértékelésére reagálva elismerte, valóban erősíteni kellene a politikai akaratot a kisebbségek helyzetének javítása érdekében, s erősíteni kellene a roma közösség politikai érdekérvényesítő erejét is, hangsúlyozva egyúttal, hogy ebben a kisebbségek helyzetéért felelős országgyűlési biztosnak csak katalizátori szerepe lehet…

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2007-06-16: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Újabb Gyurcsányiáda

A csütörtöki parlamenti vitanapon az újabb Gyurcsány-szereplés minden eddigi ,,teljesítményét" felülmúlta. Az őszödi beszédének egyesztendős ,,születésnapján" a miniszterelnök — visszamenő hatállyal — önnönmagát cenzúrázta, s a zártkörű frakcióülésen elmondott hírhedett beszédét teljesen újraírva adta elő az Országházban.
2007-06-16: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

A Hamász átvette a hatalmat Gázában
A jelek szerint befejeződött a Hamász gázai övezeti hatalomátvétele. Nem sokkal a Hamász rádiójának bejelentése után, amely szerint az iszlamista szervezet fegyveresei elfoglalták a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezet ,,utolsó gázai bástyáját", az elnöki hivatal épületegyüttesét is, Iszmáil Haníje, a Hamászhoz tartozó palesztin miniszterelnök hangsúlyozta egy tévényilatkozatában, hogy az iszlamista szervezet nem kíván külön ,,államot" kikiáltani a Gázai övezetben. Közben Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap Szalám Fajjád független képviselőt bízta meg a rendkívüli állapot kormányának megalakításával, miután előző nap menesztette Haníjét.
Készenlétben