Békési levelekA Hold túlsó oldala

2013. január 3., csütörtök, Jegyzet
Pálmai Tamás

A 2012-es év kezdetének nagy szenzációja volt a hold sötét oldalának lencsevégre kapása. A Föld gravitációja lelassítja ugyanis a Hold mozgását, így annak mindig csak az egyik oldalát látjuk. Pedig a másik oldalt ugyanannyi fény éri, így helytelen a „sötét” szó, éppen ezért szokták helyesen a Hold távoli oldalának is nevezni. Most kiderült, kietlen és rücskös a Hold „sötét” oldala. Is.

1973-ban jelent meg a Pink Floyd első koncepcióalbuma A hold sötét oldala címmel. Központi témája a mindennapi életben ránk nehezedő nyomás, az idő, a pénz, a háború, az őrület és a halál. Sokak szerint ez a zenekar legjobb munkája. A rockzene egyik mérföldkövének tartják. Kitűnő a zenéje, mély a szövege, melynek középpontjában az emberiség hibái és az élet nagy megpróbáltatásai állnak: halandóság, vallás, öregedés, társadalom és konfliktusok. Az album egyik érdekessége a dalok között és alatt hallható beszédfoszlányok sorozata. Több filozofikus kérdés, megállapítás hangzik el az album témáival kapcsolatban, ilyen a stúdió portásának mondata is: „A holdnak nincs is sötét oldala, ott mindenhol sötét van.”
Ezt mondja tehát ugyanarról a témáról a száraz, objektív tudomány és a mindig elvonatkoztató szubjektív művészet, jelen esetben a zene. Végül is mindkettő ugyanarra a következtetésre jut a látszólag egymásnak ellentmondó megállapítással: Nincs sötét oldal, mindenhová eljut a fény, de amit láttat, az kietlen és csúnya – mondja az űrszonda száraz anyaga. Minden oldal sötét, az emberiség hatalmas problémákkal küzd, kevés a fény, a remény – sugallja a zenealbum érzékeny hangja. Paradox tehát a dolog, mégis ugyanaz valójában, mert hiába a mindenhová eljutó fény, ha az, amit mutat, lehangoló, és ez ugyanazt jelenti tulajdonképpen, amit a portás által sugallt generálsötétség a Hold minden oldalán.
S akkor most mi van? Vége a világnak? Egyáltalán nem. A maja „világvégét” szerencsésen túlélvén lassan mindenkinek rá kell(ene) döbbennie arra, hogy a sokat sejtetett paradigmaváltás – s ami reményeink szerint életvitelszerű, emberiség-sorsfordító nagyságrendű világméretű változást takar – már egy ideje elkezdődött. Hogy egyre inkább kavarog, fortyog a közeli és távoli környezetünk egyaránt, s kínjában, az új világ vajúdása közepette olyan dolgokat okád ki magából, amik ép elménket is csöppnyi megállásra és rácsodálkozásra kényszerítik, hisz mindig kiderül: még mindig van lennebb, még mindig tud aljasabb lenni az ember, az eddig elképzeltnél is bestiálisabb akár. De közben haladunk előre. Hiszem, sokan hisszük, hogy igen. Magyarország nagy dolgokat vitt végbe. Hibákat is vétett igaz, de most Európa és a világ rábólint az ország teljesítményére. A mi dolgunk, hogy ezt lássák és érezzék is az emberek. Az erdélyi magyaroknak nem sok jót ígér a mai hatalom, de gyűlnek a szintén erdélyi románok, akiknek elegük van Bukarestből. S ez biztató. Más, határon túli történelmi régiónkban is meg-megvillan a nap áldó, meleg fénye. Nagy idők nagy harcai jönnek, várnak még ránk azt mondják, de azt is, hogy olyan éra köszönt ránk, amikor elválik ama bizonyos illatos végtermék a víztől. S ez bizony jó volna, reményeink szerint volna, éppen ideje volna.
Szűk baráti társaságokon belül is sok a vita a hogyanról és a mikéntről. Ez is változás jele, hogy stílszerű legyek, s maradjak a zenei hasonlatnál: „A változás szelei” dallamait hallhatjuk is. Egyet azonban sose felejtsünk: Nincs félig üres pohárért való siránkozás, minden siránkozással, szitkozódással elment idő feleslegesen elvesztett energiát jelent. Csak félig tele pohár feletti örvendezés van, csak optimizmus, csak reménység. S akkor Isten is ránk mosolyog s megsegít.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 758
szavazógép
2013-01-03: Közélet - :

Restaurálják a barokk kaput

A kantai műemlékegyüttes egyik értékes eleme az 1807-ben épített barokk kapu, melyet a földrengések nagyon megviseltek.
2013-01-03: Világfigyelő - :

Háromszázezer új magyar állampolgár

Az elmúlt két évben 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot, az esküt letevők száma meghaladta a 300 ezret, az elutasítások aránya pedig kevesebb mint 1,5 százalék – nyilatkozta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt elmondta azt is, idén hangsúlyozottan fordulnak majd a nyugati magyarság felé.